joi, noiembrie 21
Motto: „Şi Moldova nasc oameni”, Miron Costin
Motto: „Şi Moldova nasc oameni”, Miron Costin

Despre şantierele tineretului

Pe un astfel de șantier au lucrat și tinerii din orașul de sub Cetate. Din materialul publicat în „Ceahlăul” de către Traian Socea și intitulat sugestiv La şcoala educaţiei revoluţionare, aflăm că o brigadă formată din 50 de liceeni au participat în primăvara anului 1986 la lucrările de pe șantierul naţional al tineretului de la Canalul Poarta Albă-Midia- Năvodari.

Brigada formată din 50 de liceeni din clasele a XI-a, „distinşi prin rezultatele bune la învăţătură și disciplină, au constituit o nouă organizaţie U.T.C., care reprezintă pentru trei luni brigada judeţului Neamţ” la șantierul mai sus amintit. Pentru cei mai mulți era o provocare, deoarece „unii dintre ei n-au mai fost pe vreun șantier naţional al tineretului, iar alţii nu se desprinseseră de multe ori, pentru atît de lungă perioadă, de căldura ocrotitoare a casei părintești. Pentru niciunul însă, aceasta nu reprezenta vreo pricină de a-ți vămui optimismul. Doar la unii dintre părinţi se întrezărea un fel de înfrigurare, gîndul că trei luni de zile odraslele lor vor fi departe de ei, dîndu-le o nestăpînită emoţie.”

Plecarea a fost precedată de un întreg ceremonial reprezentat de „rostirea și semnarea angajamentului de brigadier, înmînarea drapelui brigăzii județului Neamț, cei 50 au fost conduși de colegi, părinţi, cadre didactice și prieteni pînă la ieşirea din oraş.”

Deplasarea s-a făcut cu autobuzul până la Piatra Neamț, iar de acolo cu trenul până la Constanța. Conducătorul brigăzii era Vasile Hagiu, șeful de sector muncă patriotică din cadrul Comitetului județean al UTC care declara la plecare că „entuziasmul acestor elevi este unul specific brigadierilor. Perioada în care vor fi pe șantier este considerată practică productivă, întrucît cursurile le-au fost comasate. Împreună cu alţi 700 de brigadieri din zece judeţe ale ţării, ei vor participa la lucrăride săpături, taluzări, la construcţii de locuinţe în tabăra şantierului, și, bineînţeles, la activităţile politico-educative, culturale şi sportive ce se vor desfăşura în cadrul brigăzii și al taberei.”

Participanții, prin vocea maiștrilor instructori Gheorghe Coroamă și Vasile Filip, însoţitorii brigăzii, elevii Florin Cozma, Ioan Onu, Vasile Apopei, Vasile Olaru, Romeo-Amedeo Terente, Dumitru Gaiţă, membrii biroului organizaţiei U.T.C., „și-au manifestat hotărîrea fermă de a reprezenta cu cinste drapelul brigăzii judeţului Neamţ pe șantier, iar în întrecerea dintre brigăzi să obţină titlul de fruntaș.”

La plecarea din Piatra Neamț, comandantul elev al brigăzii, elevul Ioan Anisia, secretarul organizației UTC, a dat asigurări că: ajunşi pe şantier, prin hărnicie,disciplină, participare activă, responsabilă, vom îndeplini angajamentul asumat şi vom onora cum se cuvine tradiţiile revoluţionare ale brigadierilor, instituite de înalta şcoală a muncii şi bărbăţiei, numită pe drept şcoala Bicazului.”

Sursa: Ceahlăul, nr. 2541, 8 martie 1986, p. 6.

Emanuel Bălan

Share.

Leave A Reply