luni, septembrie 16
Motto: „Şi Moldova nasc oameni”, Miron Costin
Motto: „Şi Moldova nasc oameni”, Miron Costin

Prin intermediul articolului lunii martie al acestui an al revistei culturale „Ecoul Munților” sub semnătura colegului Ghiță Dandu, am reușit să-l cunoaștem mai bine pe cunoscutul artist de muzică populară Constantin (Titi) Cozma.

„Memorii, reflecții, cântece și poezii populare”, semnată de către Titi Cozma, este o carte plină de emoții, scrisă din suflet, o carte prin intermediul căreia putem să-l cunoaștem mai bine pe autor bucurându-ne de moștenirea pe care o va lăsa la vremea vremii.

După evidenta introducere ajungem la capitolul I „Povestea mea” în care ne sunt prezentate fel de fel de amintiri descrise sub un ton vesel, emoționant și nostalgic. Deși a fost un copil vivace, recunoscând chiar „la tinerețe faci prostii, iar când îmbătrânești stai cu degetu-n gură și te gândești la Angelica”:

„Viața ți se dă odată,

s-o trăiești nemăsurată

s-o trăiești așa de bine,

ca să nu-ți fie rușine.

Să nu plângi la bătrânețe,

Ce-ai făcut în tinerețe.”

În urma acestui artist popular vor rămâne multe amintiri plăcute, vorbe pline de duh, dragostea pentru folclor, iubirea de neam, de patrie și de frumos. A fost membru de vază al Orchestrei Cernegura, a mers în turnee alături de Maria Ciobanu și Radu Zaharescu, l-a cunoscut pe marele Florin Piersic și pe o întreagă serie de nume consacrate ale scenei românești: Stela Popescu, Ștefan Bănică, Alexandru Arșinel, Irina Loghin, Benone Sinulescu, Jean Constantin, Ileana Ciuculete, Ion Dolănescu, Mioara Velicu, Nicolae Furdui Iancu, Sofia Vicoveanca, Tiberiu Ceia, Ileana Constantinescu. Un privilegiu deosebit l-a avut prin a-l întâlni pe unul dintre cei mai mai scriitori: Mihail Sadoveanu, iar episodul pare a fi desprins dintr-o poveste.

Capitolul următor, „Cântece și poezii”, cuprinde o tematică variată, creată în stilul autorului. Exemplific:

„Bine e în România

Cântă cucul bată-l vina,

Pe români i-a prins rugina,

Că stau toți cu limba-n gură

Și privesc la hoți cum fură.

 

Copii-au plecat în lume,

c-aici n-aveau zile bune,

plâng bătrânii pe la porți,

că lele dor de nepoți.

…………………………..

Toți ne mint, toți ne înșeală,

Fără nici o socoteală,

Spun că legea-i pentru toți,

Dar eu zic că-i pentru hoți.

 

Draga noastră Românie,

Noi plecăm în pribegie,

Peste ani, copii, nepoți,

Poate c-or scăpa de hoți,

Și-om veni acasă toți!”

Al treilea capitol, „Reflecții”, ne anunță sfârșitul acestei frumoase ediții, cu toate că este o carte a cărei distribuție este limitată, tragem nădejde că se va reedita pentru că merită.

În încheiere un sfat înțelept al autorului: „Indiferent unde te duce soarta, să nu uiți niciodată cine ești și de unde vii!”

 

Roxana Gabor-Tănase

Share.

Leave A Reply