miercuri, noiembrie 27
Motto: „Şi Moldova nasc oameni”, Miron Costin
Motto: „Şi Moldova nasc oameni”, Miron Costin

Să mai porți opinci, darămite să mai și lucrezi manual la ele pare în aceste timpuri un lucru desuet. Însă, tanti Catinca Buhnă din comuna Vânători-Neamț pare a fi împotriva timpurilor și se încăpățânează să țină în viață un meșteșug uitat undeva în negura vremii.

 Opinci la o nuntă din Germania

De la intrarea în atelier ești întâmpinat de un miros de mere ce-ți alintă simțurile olfactive. Iar trosnetul lemnelor din soba cu plită te îndeamnă la taifas cu gazda, tanti Catinca, sau tanti Catiuța, așa cum o alintă cei apropiați. La vârstă de 73 de ani, tanti Catinca lucrează manual la opinci. Face singură opinci de aproximativ 7 ani și spune că a prins drag de această meserie de la soțul dânsei.

„Soțul meu a fost opincar din tată-n fiu. După ce-a murit am lucrat singură la opinci. Oamenii m-au solicitat în continuare să le fac opinci. Îl ajutam pe soțul meu la făcut opinci și așa am învățat acest meșteșug. Pielea groasă o iau de la Vicov, Suceava. Ea la rândul ei e adusă din Toscana, Italia. Cam o oră jumătate îmi ia să fac o pereche de opinci, de la croit până la produsul final”, ne spune tanti Catinca.

În general opincile sunt căutate de către ansamblurile populare din zonă. Prețul unei opinci variază de la 20 lei pentru nou născuți și poate ajunge și la 120 lei pentru adulți.

„120 lei pe metru pătrat dau pe pielea groasă. Și iau chitanță pe marfa pe care o aduc acasă de la Vicov. Trebuie să se justifice pe marfa vândută și cei de la Vicov dar și eu, care o cumpăr. Cea mai mare comandă de opinci am avut-o pe vremea când trăia soțul meu. Cam 50 de opinci”, continuă tanti Catinca.

La atelier a venit chiar și o familie care locuia în Germania după ce a aflat de pe Facebook că aici se confecționează opinci. Soția ucraineancă și soțul moldovean de peste Prut au dorit ca la nunta lor să poarte opinci atât ei, cât și cele două fetițe ale lor.

„După nuntă mi-au trimis poze cu ei încălțați cu opincile mele. Au fost îmbrăcați în portul lor popular la nuntă. Tot în această vară au ajuns la mine acasă și nea Mărin cu emisiunea lui Poftiți pe la noi!. Mare bucurie mi-au făcut. Am făcut împreună cu el opinci aici la mine în curte”, ne spune mândră tanti Catinca.

Lucrul manual nu este o afacere!

Despre viitorul acestui meșteșug este optimistă. Are 10 copii de prin vecini și un nepot pe care deja îi inițiază în opincărie și îi cheamă să o ajute la atelier ori de câte ori este nevoie.

 

Ciprian Traian STURZU

Share.

Leave A Reply