Se împlinesc anul acesta 45 de ani de când s-a împământenit în vatra comunei obiceiul ,,păştenilor” sau, mai bine cunoscut ,,Joia Mare la Tulgheş,( obicei unic în ţară).
Obiceiul ne-a fost dăruit nouă de către părintele Vasile Şuteu în anul 1980, fie-i veşnică pomenirea şi veşnicia de-a dreapta Tatălui!
Ce va-să-zică acest obicei? Iată:
Satul de rând să ducă, la biserică, darurile spre sfinţire, se pregăteşte temeinic, iar în dimineaţa de ,,joi-mare” gazda, de la care se face plecarea convoiului păştenilor, deschide larg porţile cele mari căci multă lume îi va călca bătătura.
Convoiul este aşteptat cu praporii scoşi la poartă în dangăt de clopote.
Ajunşi, păştenii, sunt binecuvântaţi de către soborul de preoţi, respectiv,(anul acesta), toţi cei trei preoţi din comună, Părintele Marius, Părintele Vasile şi părintele Lucian, aceşti trei părinţei fiind pentru noi, precum o sfântă treime, care ne ţin uniţi laolaltă prin exemplul lor de a trăi într-o desăvârşită pace şi bună înţelegere.
Alături de ,,Sfântul Paşti”,(care la noi în Ardeal se dăruieşte împreună, pâine-şi-vin, într-un recipient), vom primi şi câte un ou să-l luăm acasă şi să-l punem în apa cu care ne vom spăla faţa în cele trei zile de paşti ca să fim roşii în obraji şi fini ca oul.
Fără a lua Sfântul Paşti şi fără a mărturisi ,,Hristos a înviat!” – ,,Adevărat a înviat!”, nimeni nu gustă din bunătăţile pregătite de gospodine, iar primul fel va fi oul ciocnit între membri familiei mărturisindu-se de fiecare dată ,,Hristos a înviat!” – „Adevărat a înviat!” .
…O ce binecuvântare este în familiile numeroase!
Ehei, binecuvântat neam este neamul acesta românesc! Câte comori poartă în fiinţa lui ancestrală…!… Nu cred că este pe lume popor mai bogat în tradiţii decât poporul nostru şi cred că puterea acestor tradiţii, care sunt trup-şi-suflet amestecate cu rugăciunea, ne asigură seva nădejdii şi a ,,înveşnicirii” noastre ca neam.
Da dragii mei, aşa s-au petrecut lucrurile şi în acest an cum v-am povestit că se petrece, de obicei, în ziua de joia mare.
După ce slujba de sfiinţire s-a încheiat, s-au cântat pricesne aşa cum se întâmplă de fiecare dată.
În acest an, copiii de la clasa d-nei învăţătoare Lauriţa Scoruş ne-au făcut o surpriză frumoasă şi au cântat şi ei o priceasnă; îi felicităm călduros pe această cale! Apoi a urmat corul Şcolii Gimnaziale Tulgheş cu două pricesne şi, în încheierea programului, corul Ansamblului Artistic de Amatori ,,Plaiuri Tulgheşene” a cântat trei pricesne după care am stat toată lumea la o poză de grup cu faţa la Altar.
Încetişor am ieşit în curte, am făcut o poză în faţa bisericii, ne-am fotografiat cu caii iar pe urmă, cu toţii, ne-am dus la prăznicar că de, aşa-i datina, drumeţul trebuie pus la masă.
Am fost, cred, în jur de 130 de păşteni, socotind după locurile de la prăznicar, nepunând la socoteală pruncii din braţele mamelor, şi mai toţi eram în strai naţional. Cine n-a avut costumul întreg, a avut măcar ceva ce-a purta cândva bunicul ori tata, ori vre-un unchieş dar majoritatea erau cu straiul frumos şi adevărat, moştenit din neam.
Am să vă arăt şi ceva imagini să nu ziceţi că vând ,,braşoave”.
Timpul aleargă şi-i tare năzdrăvan! Un gram de zgomot nu face! Numa ne trezim că a trecut anul şi luna, şi…viaţa… Să ne ajute Dumnezeu să treacă toate cu folos! La bună vedere şi să auzim numai de bine !
Iacă m-am învrednicit, de tri vorbe-am mâzgălit şi la urmă-am iscălit:
îs tot io cum m-aţi ştiut, Lăcrămioara Pop, boţul cel de lut.
Tulgheş, 18. Aprilie, 2025