luni, mai 20
Motto: „Şi Moldova nasc oameni”, Miron Costin
Motto: „Şi Moldova nasc oameni”, Miron Costin

După cum ne indică titlul, această minunată carte este mai mult decât un album, este o colecție a celor mai frumoase motive tradiționale moldovenești, care predomină în portul strămoșilor și ne duce cu gândul la măiestria lor. Veronica Bălan a adunat aceste reprezentări grafice într-un volum pe care l-a numit „Album de cusături moldovenești”, din care astăzi ne putem inspira și crea propriile noastre modele artizanale.

În zona noastră, a Moldovei, arta și ornamentica populară s-au tot dezvoltat de-a lungul istoriei, adăugându-se elemente noi, iar rezultatele ducând la adevărate comori strămoșești autentice. Vibrația culorilor, a modelelor alese reprezintă liantul dintre trecut și prezent, iar acest album păstrează prin intermediul celor 100 de planșe posibilitatea de a continua tradiția. După o perioadă de stagnare a acestor „opere”, în ultimii ani creșterea lor este una evidentă, iar motivele tradiționale se pot regăsi în numeroase locuri în cadrul artei contemporane.

În trecut materia primă pentru realizarea acestor cusături era: cânepa, inul, lâna, lânica, bornagicul și alte feluri de bumbac (sacâz, perișor, bumbăcel etc.). Tehnicile de lucru erau și ele numeroase începând cu tivitura, cheița (o cusătură măruntă, frumos lucrată, ce unește lații unei cămăși, pestelci sau fuste). Urmează punctul de tighel cu ajutorul căruia se realizează ochiurile în două fețe, care este lucrat înaintea acului în scări, acestea fiind completate la întoarcere obținându-se pătrate specifice: la cămăși femeiești, la ștergare de cap, năframe bărbătești de nuntă etc. Se continuă cu cusăturile în cruce, pe muchiile cutelor, în găetane, cusutul cojocărește (dintr-un punct de tighel făcut cu două ace ce conferă o rezistență deosebită lucrării).

Motivele sunt variate în funcție de ocazie, de persoana pentru care se realiza cusătura, perioada anului etc. Găsim elemente cosmomorfe (stele, sori, steluțe), geomorfe (zigzaguri, răscruci), fitomorfe (floare mare, frunze, muscățele, flori de măr, boboci, vița-de-vie, ciorchini etc.), zoomorfe (coarnele berbecului, cerbi, cai, etc.), antropomorfe (fete, călăreți etc.), skeomorfe (roți, suveici, cârlige etc.), motive sociale, hora cea mai des întâlnită, motive mitologice (calul și călărețul, frunze întoarse, arborele vieții și multe altele), sau motive religioase.

Albumul conferă o exemplară punere în valoare a acestor izvoare ornamentale. Se dorește a fi un testament pentru generațiile următoare, o sursă de inspirație pentru cei care iubesc portul popular, tradițiile și respectul celor trecuți în neființă.

 

Roxana GABOR-TĂNASE

Share.

Leave A Reply