joi, ianuarie 23
Motto: „Şi Moldova nasc oameni”, Miron Costin
Motto: „Şi Moldova nasc oameni”, Miron Costin

Biografia pe care o prezentăm în rândurile următoare este dedicată unui profesor de matematică, cu har, îndrăgostit de fotbal, care a jucat la nivel înalt, care e originar din zona Târgu-Neamţ, s-a „măritat” la Grinţieş (soţia sa fostă atletă de performanţă, actualmente profesor de sport, pe numele de fată Elena Buştihan) şi activează la Grupul Şcolar Tehnologic Corbu, judeţul Harghita. L-am cunoscut în anii ’90, pe terenul şcolii la fotbalul de duminică şi repede mi-am dat seama că nu este un jucător de maidan şi am cerut detalii şi astfel am aflat o poveste. Greu, împiedicat de modestia subiectului nostru. Şi doar cu ajutorul fiicei sale, Alexandra, de asemenea, profesor de matematică, un dascăl despre care se poate deja scrie…

Dumitru Avasicei (Mitică) s-a născut la 26 ianuarie 1967, originar fiind dintr-un sat aflat nu departe de Târgu-Neamţ, Târpeștii vestitului Neculai Popa, comuna Petricani.

A ajuns la Bacău datorita faptului că îi plăcea enorm să joace fotbal şi mereu o bătea pe mama lui la cap că vrea să meargă să joace fotbal undeva într-o echipă mare, aşa că în clasa a VII-a a fost selecţionat pentru Liceul cu Program Sportiv „Vasile Alecsandri”, unde a fost inclus în echipa de fotbal C.S.S. Fotbal „Vasile Alecsandri” Bacău. A atras atenţia prin talentul său şi în urma unei selecţii a antrenorilor de la lotul naţional a fost între cei patru aleşi pentru lotul UEFA – 1985-1986 şi unde a avut colegi printre alţii pe Dănuţ Lupu, Pistol Constantin (campion european mai târziu cu Steaua) Voicilă, Nuțu, Cristi Pojar, Harșany, Badea, susţinând meciuri internaţionale în Bulgaria, Grecia, Turcia, Iugoslavia. Apoi cu echipa C.S.S. Fotbal „Vasile Alecsandri” Bacău, o generaţie de excepţie, a devenit campion naţional de juniori I în anul 1984, avându-l profesor pe regretatul antrenor Tănăsache Ioan. La echipa de tineret a FCM Bacău a jucat timp de un an de zile, apoi a jucat în Divizia B la „Partizanul” Bacău.

După ce a terminat liceul a fost necesar stagiul militar de 9 luni,  apoi a urmat Facultatea de Matematică-Informatică la Cluj, unde a continuat fotbalul în lotul divizionarei A Universitatea Cluj în 1987, care îl avea antrenor pe atunci pe Remus Vlad, preşedinte de club pe Remus Câmpeanu şi avându-i colegi pe Zolt Muzsnay, Ovidiu Sabău, Cristi Pojar, Iasko Zoltan, Matei Dănuț (coleg de cameră).

La vârsta de 24 de ani, din cauza unei accidentări, a fost nevoit să se retragă din fotbalul de performanţă. A continuat să joace în Divizia C la C.U.G. Cluj, unde l-a avut ca antrenor pe emeritul Dr. Constantin Rădulescu, cel care a dat mai târziu numele stadionului de astăzi al echipei CFR-ului.

Rapid Grințieș, 2005

Drumul plin de meandre al vieţii l-a dus la Grinţieş, judeţul Neamţ, şi din anul 1999 a devenit profesor de matematică şi informatică la Grupul Şcolar Corbu, judeţul Harghita.

Olimpia Grințieș

„În tot acest timp fotbalul a rămas în sângele lui”, după cum ne mărturisea Alexandra, şi astfel a ajuns să joace în liga a IV-a la „Rapid” Grinţieş timp de 5 ani. Cu echipa din Grinţieş, alcătuită din localnici, a câştigat Cupa României, etapa pe judeţ şi după au fost învinse două echipe de Divizia C, cedându-se în faţa lui CFR Paşcani, tot Divizia C. Din cauza unor neconcordanţe în cadrul echipei s-a transferat la Poiana Teiului, unde a jucat şi a câştigat şi aici Cupa României, faza judeţeană.

După desfiinţarea echipei de fotbal de la Poiana Teiului, a jucat la „Bistriţa” Broşteni timp de doi ani, apoi, când a fost readus la viaţă fotbalul în comună prin echipa „Olimpia” Grinţieş, a revenit şi a jucat aici până în 2017 (deci până la vârsta de cincizeci de ani!).

Video: Olimpia Grințieș versus Răucești

A jucat în continuare săptămână de săptămână fotbalul local de week-end, nelipsind nici accidentările, unele grave. Dar dragostea de fotbal şi tenacitatea îl aduc mereu spre dreptunghiul verde căruia i-a dăruit mulţi ani din viaţa sa.

Daniel Dieaconu

Share.

Leave A Reply