marți, decembrie 3
Motto: „Şi Moldova nasc oameni”, Miron Costin
Motto: „Şi Moldova nasc oameni”, Miron Costin

Alesul nostru din această lună este un pietrean get-beget. Şi un inginer. Ce legătură are cu spiritualitatea, cu munţii?! Ne grăbim a desluşi.

Viorel Nicolau s-a născut la 19 septembrie 1960 şi s-a pregătit pentru o viaţă de inginer, urmând un liceu tehnologic şi o facultate de TCM la Braşov şi din 1983 până în 1991 a fost inginer IM Ceahlăul Piatra-Neamț. Dar în 1991 devine editor atestat de Ministerul Culturii, librar şi anticar. Librăria sa, „Cetatea Doamnei”, aflată în centrul oraşului reşedinţă de judeţ, a devenit cunoscută (şi frecventată de iubitorii de carte şi de discuţii intelectuale, de multe ori şi polemice) şi editura cu acelaşi nume a căpătat prestigiu an după an, iar între preferaţii săi au fost scriitorii de la munte şi amintim pe câţiva: Teoctist Galinescu, Dorel Rusu, Gheorghe Drugă, Mihai Bulai, Iolanda Lupescu, Cristian Vatamanu, Ion Asavei, Iulian Săndulache, Dumitrina Erhan sau Vasilica Ancuţa.

Menţionăm câteva apartenenţe profesionale: preşedintele Asociaţiei Filateliștilor Neamț din 2003, membru CT „Gh Iacomi ”- Piatra-Neamț din 1991, membru-asociat, Asociaţia Profesorilor de Istorie Neamţ din 2020 sau membru al CPNT Brașov din 1977, membru de juriu atestat de Federația Filatelică Română.

A colaborat la proiectul „Identitate nemţeană”, proiect sprijinit de Consiliul Judeţean Neamţ, finanţări nerambursabile, 2012, ca editor și membru în grupul de cercetare, iar în 2013 prin Asociația Filateliștilor Neamț a implementat proiectul „Pelerin la schituri, mănăstiri din județul Neamț”, de asemenea, în 2015 a condus proiectul „Istoria și poveștile de lângă noi”, în 2018 proiectul „Ghidul monumentelor istorice comemorative din județul Neamț”, iar în 2019 proiectul „Om și natură. Minunile Neamțului, ghidul monumentelor naturale și antropice”.

A scris şi scrie (după chef!) la „Apostolul”,  „Monitorul de Neamţ”, „Ceahlăul”, „Mesagerul de Neamţ”, „Realitatea de Neamţ”, „Revista Filatelia” București, Revista „Curierul filatelic” Sibiu, Revista „Magazin Filatelic” Constanța, „Catharsis” (Grinţieş) şi, bineînţeles, „Ecoul munţilor”.

Dacă o perioadă lungă de timp a ajutat pe alţii să scrie şi să publice, a considerat că trebuie să rămână şi numele lui scris pe o carte sau pe mai multe. Şi parcă a intrat într-o adevărată febră a creaţiei şi publicării. Astfel au apărut: „Valea Bistriței nemțene-album cartofil”, autor, 2016; „Minunile Neamțului. Ghidul Monumentelor naturale și antropice” 2019, coordonator; „Ghidul Monumentelor Istorice Comemorative din județul Neamț”, 2019, coordonator; „Pecetea României Mari. Încoronarea de la Alba Iulia, centenar 1922-2022”, 2022, coautor; „Pseudo–cronică romașcană ilustrată”, 2023, coautor; „120 de ani de fotografie în județul Neamț. Retroitinerarii”, 2019, Coautor; „Reconstituiri Piatra-Neamț, orașul grădina din cărțile cu amintiri”, 2023, Coautor; „Monahismul în ținuturile nemțene – din universul credinței colecționarilor”, coautor, 2021. Tovarăşul său preferat într-ale realizării de cărţi, în special pe teme cartofile, este tot un inginer, Constantin Paţilea, un la fel de împătimit de timbre şi imagini de demult.

Umblă pe dealuri, pe munţi, pe la monumente şi biserici vechi, prin cimitire, la festivaluri, simpozioane, târguri de cărţi. Face poze, strânge fortografii vechi, postează zilnic pe Facebook, împărtăşind din ceea ce descoperă. Deţinător al unei impresionante colecţii de cărţi poştale ilustrate vechi, domnul Viorel Nicolau ne-a oferit de curând posibilitatea de a scana toate imaginile vechi dedicate munţilor Neamţului. Aţi putut urmări deja în revista noastră câteva dintre ele şi vor apărea număr de număr în funcţie de tematică. Mulţumim!

Daniel DIEACONU

 

 

Share.

Leave A Reply