sâmbătă, mai 18
Motto: „Şi Moldova nasc oameni”, Miron Costin
Motto: „Şi Moldova nasc oameni”, Miron Costin

Personalitatea acestei luni în accepțiunea revistei „Ecoul munţilor” este profesoara de istorie Elena Preda, care, la sfârşit de martie, a obţinut titlul de doctor în istorie după prezentarea publică a unei teze dedicate istoriei învăţământului nemţean. Acest eveniment, care încununează activitatea ştiinţifică a doamnei profesoare, este motivul, nu cauza alegerii noastre.

Autorul acestor rânduri este, aş spune firesc, subiectiv, dată fiind colaborarea îndelungată şi cu rezultate remarcabile cu doamna profesoară şi apropierea judicios înţeleasă faţă de cercetarea istoriei locale. Şi menţionăm câteva titluri: Manual de istorie opțională – Legendă, tradiție și istorie in Munții Neamțului, Daniel Dieaconu, Elena Preda, Dionisie Savin, Editura Cetatea Doamnei, Editura Universitară, 2011; Identitate nemţeană, coordonator Elena Preda şi Daniel Dieaconu, Editura Universitară Bucureşti, 2012, Carol al II-lea și sfârșitul democrației. Un rege, un cult, o camarilă, volum realizat de Elena Preda, Daniel Dieaconu, Mihai-Andrei Nica, Cristiana Șoimaru, Dionisie Savin, Editura Cetatea Doamnei, 2018; Incursiune în istoria învățământului din România, ediția a VIII-a, volum Simpozion Național, 2020, coordonatori: Elena Preda, Cristiana Șoimaru, Emanuel Bălan, Cristian Vatamanu, Daniel Dieaconu, Editura Pim, Iași, 2020; Neamţul – ţinutul tezaur. Monografie, coordonatori: Elena Preda, Daniel Dieaconu, Iulian Săndulache,  Editura Cetatea Doamnei, 2019; Ținutul răzeșilor – Neamț. Istorie și etnografie, Elena Preda și Daniel Dieaconu, Editura Universitară București, 2022.

O fotografie dragă doamnei profesoare!

În pregătire: un studiu dedicat boierilor din ţinutul Neamţului, concentrat asupra evoluţiei istorice şi a vieţii cotidiene.

Menţionăm şi Manual de istorie pentru clasa a VI-a, Elena Preda și Stan Stoica, Editura CD PRESS, București, 2023. Manual aprobat de Ministerul Educației.

Din 2006 până în 2023 a deţinut funcţia de inspector școlar pentru disciplina istorie şi istoria a fost o disciplină de frunte în judeţ, strângând alături de ea o pleiadă de excelenţi profesionişti pentru o colaborare deosebită, completată de activităţile din cadrul „Asociaţiei Profesorilor de Istorie din Neamţ”, implementându-se numeroase proiecte.

Doamna profesor a activat şi activează ca formator naţional pe management şi istorie (formator/ consilier ARACIP, management (CRED); formator național – Istoria Holocaustului; formator național – Istoria orală; formator național – Istoria și didactica istoriei şi din 2023 a inițiat Platforma educațională online www.mentorultau.ro inițiativă independentă, drepturile de autor aparțin Preda V. Elena Întreprindere Individuală, RC:F27/517/2020, dezvoltată în colaborare cu un grup de specialiști din educație, cu expertize importante în aria lor de specializare.

Am preluat din „Mesagerul de Neamţ”, dintr-un articol realizat de Marian Teodorof: „M-am născut în 25 aprilie 1968, în satul Săvești, comuna Răucești. Am avut o copilărie fericită, normală, am știut să mă bucur de fiecare moment frumos oferit de viață” (…) „Pentru că m-am născut la țară, îmi amintesc că am trecut prin toate etapele. Mi-am ajutat mama la treburile gospodărești, am știut să gătesc de mică, iar aceste lucruri mi-au prins bine în viață, pentru că niciodată n-am avut nevoie de ajutorul cuiva ca să duc o treabă până la capăt”.

Încheiem cu câteva gânduri împărtăşite aceluiaşi ziar şi aceluiaşi reporter:

  • „Profesor nu înseamnă doar munca de la catedră. Ca să te întregești, profesional și personal, întotdeauna trebuie să ții cont de ce înseamnă dezvoltarea ta la nivel emoțional. Cred că e un avantaj dacă ești pregătit pentru asta, dacă ești în stare să transmiți ceea ce vrei și găsești deschiderea necesară. Sunt și situații când vezi profesori care au ajuns profesori pentru că așa s-a întâmplat. Este un mare ghinion. În viață, e trist să faci ceva ce nu-ți place”.
  • „Cu siguranță este mult mai dificil să lucrezi cu adulții decât cu copiii, pentru că ei deja au formată o opinie despre lucrul despre care faci tu vorbire, au mentalitatea înrădăcinată. Pentru a schimba mentalitatea unui copil, nu este nevoie de ani de zile. Copilul se formează frumos, în măsura în care tu știi să investești în el sau cum să lucrezi cu el. El crește odată cu ceea ce sădești tu în el. Adultului trebuie să îi oferi foarte multe motivații ca să-și schimbe opinia. Se spune că mentalitatea se schimbă sub dictatură în 20 de ani, iar în democrație trebuie să treacă 100 de ani”.

Daniel Dieaconu

Share.

Leave A Reply