sâmbătă, aprilie 26
Motto: „Şi Moldova nasc oameni”, Miron Costin
Motto: „Şi Moldova nasc oameni”, Miron Costin

Învăţătorul Teoctist Galinescu din Hangu

Prima școală normală din județul Neamț a fost școala preparandală din orașul Piatra-Neamț. Aceasta s-a înființat în anul 1860, printr-o lege votată de Adunarea Deputaților, care decidea înființarea a patru școli preparandale, pentru pregătirea învățătorilor în orașele Botoșani, Bacău, Tecuci și Ismail. Profesorii acestor școli erau plătiți din fondurile comunităților sătești cu câte 30 lei pe lună. Primii elevi au fost recrutați dintre dascălii din bisericile apropiate, durata cursurilor, în primul an, fiind doar de trei luni. Primul an de studiu pentru clasa întâi primară avea în program teorie și practică pedagogică. Absolvenții acestui curs aveau dreptul să deschidă oriunde o școală primară pentru clasa întâi. Școlile preparandale s-au deschis la 1 octombrie 1860 și funcționau în localul școlilor primare de băieți, uneori ținând cursuri în timpul liber al acestor școli. Școala preparandală din Ismail, sub direcția institutorului I. Zuan, a funcționat doar o lună și în noiembrie 1860 a fost mutată la Piatra-Neamț. Datorită funcționării acestei școlii în Piatra-Neamț, s-au înființat multe școli sătești în anii următori în județele Neamț și Suceava în special, dar și în restul Moldovei.

 Școlile secundare din comuna Hangu

         Gavriil Galinescu

Hangu era, și este în continuare, una dintre cele mai mari comune de pe Valea Bistriței, de altfel și singura comună rurală care a avut mai multe școli secundare. Înființarea unor școli secundare în mediul rural s-a dovedit a fi folositoare pentru culturalizarea populației de pe Valea Bistriței și aceasta s-a datorat, în cea mai mare parte, unui dascăl originar din această zonă, om de cultură, curajos și determinat, profesorul Gavril Galinescu.

Profesorul Gavril Galinescu a fost printre inițiatorii ai primei școli secundare din comuna Hangu, școală care s-a înființat în anul 1917 cu statut de școală normală. Din păcate, această școală a funcționat doar un an de zile, cu o singură clasă.

În anul 1918, datorită legii Mehedinți se înființau școlile pregătitoare, astfel că Școala Normală de la Hangu a fost transformată în școală pregătitoare și a funcționat cu două clase, elevii fiind recrutați dintre absolvenții școlilor primare, iar elevii clasei a II-a au fost recrutați dintre elevii anului precedent, al fostei școli normale. Directorul celor două școli era profesorul Gavril Galinescu, absolvent al Conservatorului de Muzică din Leipzig și absolvent al Facultății de Filosofie.

În anul 1919 s-au desființat și școlile pregătitoare, din cauza anulării legislației în vigoare, motiv pentru care profesorul Galinescu a încercat să păstreze cursurile unei școli secundare, reușind să înființeze un gimnaziu, care a funcționat fără întrerupere timp de 11 ani, până în anul 1930, când a fost desființat. Condițiile pentru funcționarea gimnaziului nu erau dintre cele mai fericite, câțiva ani cursurile au fost ținute într-o casă închiriată, apoi s-a construit un local propriu, din fondurile Comitetului școlar. Deoarece elevii școlii erau proveniți de la școala normală și școala pregătitoare, gimnaziul a căpătat statutul de gimnaziu mixt.

Deschiderea cursurilor a avut loc în ziua de 1 noiembrie 1919, zi în care s-a organizat și examenul de admitere pentru clasa I. Au fost admiși la examen 39 de elevi, 27 de băieți și 12 fete, doi elevi veneau de la Liceul Internat din Iași, în total, în clasă, erau 41 de elevi și eleve. În ziua de 10 noiembrie au mai fost admiși, prin examen, încă doi elevi, un băiat și o fată, efectivul clasei ridicându-se la 43 de elevi. Între 3-5 noiembrie s-a organizat examen de admitere în clasa a III-a, cu absolvenții clasei a II-a a școlii pregătitoare, examen la care au reușit 34 de elevi, 19 băieți și 15 fete, între 7 -9 noiembrie s-a organizat examen de admitere în clasa a II-a, cu absolvenții clasei întâi a școlii pregătitoare. Au fost admiși în această clasă 27 de elevi, 18 băieți și nouă fete. La 21 ianuarie 1920 a mai fost admis în clasa a III-a încă un elev, absolvent a două clase pregătitoare. Așadar, gimnaziul funcționa, de la bun început, cu trei clase.

Profesorii Gimnaziului Mixt de la Hangu, în perioada 1919-1930, au fost: Gavril Galinescu, directorul școlii și profesor de limba română, limba germană și muzică, preot T. Gheorghiu – religie, Adela Zamfirescu – istorie și limba franceză, avocatul Ion Hotnog – latină și drept, Spiridon Arteni – științe naturale și geografie matematică și fizico chimice, Constanța Provian – franceză și geografie, I. Mangâru – latină istorie și drept, ec. Alex Romanescu – desen și caligrafie, dr. Richard Weiss – germană și geografie, Ștefan C. Gheorghiu – religie, N. Bârsan – drept, Aurelia Galinescu – lucru și gospodărie, Ecaterina V. Grecu, Valeriu Grecu, Adrian Ciocârdia, Ion M. Ștefănescu, M. Bonciu, Pantelimon Ghervasia, Natalia Nădejde, I. Bugeag, I. Țuțuianu, Vladimir Frimu, D. Rostoica, Gh Cocotailo, Eftimie Iacob, N. D. Mihăilescu, Alexandra Simionova, Cleopatra Pintilie, C. Tarhon, Ana Weiss, D. Simionescu, Ana Dragomir, D. Brohanschi, Margareta Braha, S. Moisescu, Cornelia Gheorghiu și C. Gheorghiu.

Gavril Galinescu părăsea conducerea gimnaziului, școala și satul și se muta la un liceu din Iași, în anul 1927, în locul său fiind numit director, doctor Richard Weiss, profesor de la Gimnaziul din Târgu-Neamț. În anul școlar 1928-1929 pleca din Hangu și doctorul Weiss și conducerea școlii era încredințată preotului Pantelimon Grigoriu. În anul 1930, Gimnaziul mixt de la Hangu a fost desființat.

Pentru o perioadă de timp, în comuna Hangu a funcționat un „subrevizorat școlar”, probabil pentru a monitoriza mai eficient școlile de pe Valea Bistriței, în condițiile deplasării greoaie a revizorilor în teritoriu. Subrevizorul școlar, Grigore Vlad, trimitea rapoartele sale la Inspectoratul Școlar Circa 6 Bacău, unde inspector școlar primar era Alexandru Gheorghiu. În anul 1925 prin adresa nr. 237 din 5 iunie aducea la cunoștință superiorilor câteva date solicitate cu prilejul unei inspecții speciale în județul Neamț, respectiv inspecția specială de la școala din Răpciuni, Hangu, astăzi, localitatea Ceahlău. În circumscripția Răpciunea-Hangu erau 49 de școli, care funcționau cu 84 de învățători, cursurile clasei a V-a și clasa I complementară funcționau la 28 de școli. Pe lângă școlile din circumscripția Hangu, erau înființate 24 de școli de adulți și adulte, funcționau 14 ateliere pentru băieți și cinci ateliere pentru fete. În același raport erau notate informații despre școlile din circumscripția Mastacăn, unde locuința pentru director se lucra din temelie și este aproape clădită, la Borlești, școala avea patru săli de clasă, era aproape ridicată, iar școala din satul Poloboc fusese acoperită, se lucra la temelie, lemnărie și draniță. La școala din Frunzeni se făceau pregătiri de amenajare pentru a aduce copiii în local, iar la Tazlău erau adunate toate materialele necesare construirii școlii noi.

 

Școala Elementară de Comerț din Hangu

 

În vara anului 1930, o delegație a locuitorilor din Hangu și împrejurimi, în frunte cu preotul Pantelimon Grigoriu și avocatul Ion Hotnog, s-a prezentat în fața ministrul instrucțiunii, Neculai Costachescu, care se afla în vacanță la schitul Durău, insistând pentru menținerea gimnaziului din comuna Hangu. Desființarea gimnaziului din Hangu a produs mari nemulțumiri, atât printre locuitorii de pe Valea Bistriței, cât și printre intelectualii din această zonă, care au protestat împotriva desființării acestuia. Argumentul lor era acela că pe parcursul celor 11 ani de funcționare „școala a dat roade prea frumoase, în acest mediu pur românesc, iar viața sătenilor se legase puternic de dânsa în tot acest interval devreme”.

Întorcându-ne la solicitarea delegației intelectualilor din Hangu și susținerea acesteia în fața ministrului N. Costăchescu, acesta le-a răspuns că menținerea gimnaziului nu mai era posibilă, dar se putea înființa o școală comercială elementară, care putea fi mai utilă decât un gimnaziu, într-o regiune industrială și comercială cum era Valea Bistriței și, în opinia lui, elevii trebuiau îndrumați și către școli practice, nu numai către cele teoretice. Delegația, fără prea multe entuziasm, a primit această propunere, iar în toamna anului 1930 s-a înființat în locul Gimnaziului mixt, o Școală Comercială Elementară la care au fost numiți profesorii Gheorghe Boureanu, licențiat în litere și Ioan Tăzlăuanu, licențiat în științe, primul avea delegația de conducere a școlii. În primul an, școala a funcționat numai cu clasa I, cu 38 de elevi înscriși, dar deschiderea cursurilor a avut loc în data de 1 octombrie, fapt care a produs confuzie și unii elevi au plecat spre alte școli, la deschidere venind doar 25 de elevi. În cursul anului s-au retras 14 elevi, din lipsă de mijloace, clasa rămânând cu 11 elevi, toți fiind declarați promovați la sfârșitul anului. În anul 1931 această școală a fost desființată, comuna Hangu rămânând fără nicio școală secundară.

 

Prof. dr. Elena PREDA

 

Share.

Leave A Reply