joi, noiembrie 21
Motto: „Şi Moldova nasc oameni”, Miron Costin
Motto: „Şi Moldova nasc oameni”, Miron Costin

Născut în orașul Broșteni, județul Suceava la data de 18/12/70, fiind  fiul lui Dimitrie și Maria Iavorschi, tata fiind maistru minier. Mezinul familiei, Mitruț, diminutiv de la Dimitrie, era cunoscut din frageda copilărie pentru pasiunea de a crea desene animate. Din spusele colegului de bancă: „Dintr-o mâzgălitură reușea să creeze ceva fascinant”!.

Pasiunea pentru artă s-a născut din perioada copilăriei când petrecea vacanţele de vară la bunici pe (Valea Siretului la graniţa cu Ucraina, bunicul fiind de origine ucrainean), vizionând  desene animate ruseşti!

Mai târziu începe a crea picturi în ulei şi mici sculpturi în lemn! După terminarea liceului minier din Broşteni şi după îndeplinirea serviciului militar  urmează cursuri de tâmplărie la Grinţieş. În 2006 se stabileşte în Franţa, unde lucrează ca şef de echipă tâmplărie, mai târziu metalurgie. Continuă pasiunea pentru arta şi creează sculpturi în lemn şi aluminiu, picturi în posca. Susţinut de famille și prieteni începe a expune creaţiile în mici galerii de artă în regiune.

În 2006, ne-a oferit două desene pentru cartea „La poale de Ceahlău, oameni, locuri, fapte. Între istorie şi legendă” şi a continuat cu alte desene pentru antologia (alb-negru la acea dată) – „Ceahlăul, muntele legendelor sau legenda muntelui?”, titlu propus de domnia sa. Desenele sale alb negru au fost colorate şi completate de profesorul Traian Stanciu şi în 2013 a apărut o antologie color cu desene pentru toate legendele, inclusiv pentru două superbe legende în versuri realizate de Constantin Andraş în 1966.

Pentru cărţile noastre din anii următori a fost realizatorul copertelor, în special coperta cărţii „Tâlhăria şi haiducia la români. Jefuitorii cu arme” din 2014 sau „Carol al II-lea şi sfârşitul democraţiei”. Desenele sale au împodobit banerele Festivalului Haiducilor şi ale Festivalului Oierilor din Grinţieş. Ultima pictură primită a fost dedicată unei personalităţi remarcabile a românităţii: Ciprian  Porumbescu. Imaginile sale sunt pline de simbolism, trebuie privite cu atenţie pentru a înţelege profunzimea lor.

L-am urmărit şi i-am ţinut pumnii de la depărtare pentru expoziţiile iniţiate şi îi dorim o carieră cât mai prodigioasă. Şi să ne fie alături prin desenele domniei sale la toate întreprinderile noastre culturale!

 

Daniel DIEACONU

Share.

Leave A Reply