luni, mai 12
Motto: „Şi Moldova nasc oameni”, Miron Costin
Motto: „Şi Moldova nasc oameni”, Miron Costin

Acest concurs este organizat de Școala Gimnazială „Alexandra Nechita” Vaslui, în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean Vaslui, în parteneriat cu Asociația „Spirite Vii” și o serie de școli din țară. În anul școlar 2024-2025, a avut loc ediția a XII-a , concursul fiind unul de cultură generală transdisciplinar (limba română, matematică, științele naturii, geografie), pe teme ecologice, adresate elevilor școlii primare, din unitățile de învățământ preuniversitar de masă sau special, de stat sau particular, din toată țara.

Scopul acestui concurs de-a lungul anilor a fost de a sensibiliza elevii în ceea ce privește protejarea mediului aflat în pericol din cauza agresiunilor omului împotriva sa. Sute de elevi participă anual la aceasta competiție, cultivând valorile umane și buna educație a tinerelor generații de școlari.

Ca și modalitate de desfășurare, el cuprinde două secțiuni și anume prima este un concurs de cultură generală, care se susține în două etape, cea preliminară, organizată la nivelul fiecărei școli și cea regională, care se desfășoară în centre din județ, iar a doua, secțiunea de scrapbooking, susținută în sincron dar o singură data cu participarea directă a cadrelor didactice și a celor înscriși din clasele de pregătitoare până la clasa a IV-a .

Pentru secțiunea de scrapbooking este necesar ca echipajele formate din doi copii+doi părinți din aceeași clasă să confecționeze pe un suport A3 sau A4 o lucrare comună pe un anumit subiect dat în ziua concursului, utilizând material proprii reciclabile, din natură sau confecționate de concurenți. Â

Școala Gimnazială „Constantin Panțiru” Grințieș –Neamț a participat anul acesta la faza regională, ce s-a desfășurat la Școala Gimnazială Tașca, cu un număr de 12 elevi din clasele II-IV pentru concursul de cultură generală , și 2 copii+ 2 părinți la secțiunea de scrapbooking  . Rezultatele au arătat că elevii au însușite noțiuni elementare despre protecția mediului, poluare sau probleme matematice având un grad de dificultate ridicat. Cei care au obținut cel puțin 85 de puncte din 100 puncte posibile au fost premiați pentru munca și efortul depus , cu diplome , conform clasificării punctajelor. Doar doi elevi au obținut peste 90 puncte, Ciucanu Nectaria din clasa a III-a  (93,1 puncte) fiind unul din cei doi câștigători fruntași ai competiției, eleva cu cel mai mare punctaj din concurs. O felicităm pe aceasta cale și îi urăm mult succes în continuare la următoarele ediții.

La secțiunea scrapbooking au participat din partea școlii noastre un echipaj din clasa a III-a , format din  Rusu Sofia -Carina, Cotărgășanu Tudor-Iustinian cu părinții însoțitori iar tema propusă a fost VIITORUL ÎNCEPE CU MINE! ORAȘUL CU INIMA VERDE. Ei au avut de realizat un colaj- un oraș imaginar sau real în care oamenii trăiesc în armonie cu natura-cu piste pentru biciclete, parcuri mari , colectare selective, grădini urbane etc. Lucrările au fost realizate prin tehnici de lucru la alegere, quiling, origami, tăiere, lipire, mototolire, acuarelă, hașurare, crayolă etc. cu materialele proprii diverse. Lucrarea echipajului nostru a fost apreciată de juriu și răsplătită cu diploma.

Concluzia după o astfel de zi este că niciodată nu poți ști suficient de multe lucruri, însă este bine ca mereu să încerci să atingi perfecțiunea!

Corina Cruşitu

Share.

Leave A Reply