vineri, octombrie 18
Motto: „Şi Moldova nasc oameni”, Miron Costin
Motto: „Şi Moldova nasc oameni”, Miron Costin

Prezentarea unui redactor al revistei în acest număr a luat o formă deosebită. Am recurs la o „autoprezentare” a doamnei Mariana Călinescu, bibliotecar la Biblioteca „Mihai Eminescu” din Bicaz. Este o veche colaboratoare a noastră la revista „Catharsis”, care a oferit mai multe articole pentru „Ecoul munţilor”. Cu condei sau cum zicea regretatul Ion Asavei: „cu stupcit la furcă” şi astfel am decis să publicăm in extenso textul domniei sale, nemaiîntocmind noi o deja obişnuita biografie dedicată celor ce trudesc pentru această revistă.

„Am văzut lumina zilei în comuna Plugari, județul Iași la sfârșitul lui gustar al anului 1964. Primele două clase gimnaziale le-am urmat în comuna natală apoi, celelalte clase gimnaziale și liceul am avut norocul să le desăvârșesc în „dulcele târg al Ieșilor”. Diploma de bacalaureat am obținut-o în vara anului 1982 la Liceul hidrotehnic „Garabet Ibrăileanu” din Copou, Iași. După terminarea liceului, timp de zece ani, am lucrat ca agent  hidrotehnic la O.G.A. Neamț, Districtul Bicaz. La evenimentele decembriste din 1989 mi s-a desființat postul și devenind șomer am avut timp să urmez un curs de finanțe și contabilitate, cu o durată de șase luni. Nu am găsit loc de muncă cu noua calificare și am lucrat trei ani la patiseria „Roata lumii” din Bicaz.

În 1995 am dat examen pentru postul de bibliotecar la biblioteca publică a Bicazului. De atunci viața mea a căpătat alte sensuri. Imediat după angajarea la bibliotecă, am urmat la Bușteni cursurile postliceale „Bazele biblioteconomiei”, apoi am urmat cursuri de formare profesională în cadrul Programului Biblionet și cursuri de antreprenoriat. Din 2019, de  când bunul meu coleg Ion Asavei, Dumnezeu să-l odihnească, a ieșit la pensie, sunt responsabila bibliotecii orașului de sub poale de baraj.

Am publicat în revistele noastre locale „Valea Muntelui” și „Piatra Corbului” articole ce prezentau activitățile culturale ale bibliotecii noastre sau despre evenimente culturale ale zonei Neamț. Și o parte din încercările mele poetice le-am publicat tot în revistele amintite mai sus.

Această solicitantă  și nobilă meserie mi-a adus numeroase satisfacții sufletești, m-a ajutat să cresc armonios profesional, fiind zi de zi în contact cu slova scrisă, cu oamenii deserviți și cu evenimentele culturale desfășurate în zona noastră. Încercăm pe toate căile să ademenim cât mai mulți utilizatori să ne treacă pragul bibliotecii. Avem încheiate parteneriate cu toate unitățile de învățământ ale orașului și mă străduiesc, alături de colega mea, să ajut și să civilizez spiritele celor însetați de evoluție. În vacanțele școlare organizăm pentru copii sesiuni ale Clubului de vacanță, unde dorim să le insuflăm  dragostea pentru frumos, păstrarea tradițiilor de muncă și port ale înaintașilor noștri și să le dezvoltăm abilitățile practice, având în vedere că la școală nu se mai pune accent pe această latură practică a vieții cotidiene. O parte dintre elevii urbei noastre își întocmesc lecțiile și proiectele școlare la noi, în bibliotecă, unde se regăsește un mediu propice studiului tihnit dar și pentru că primesc ajutorul nostru, al oamenilor cărții. Participăm cu activități culturale de ținută (lansări de carte, dezbateri, expoziții, simpozioane) la Zilele orașului Bicaz, la Zilele dedicate poetului nostru național sau când suntem solicitați de personalitățile din zona Neamțului și din celelalte zone ale țării. Promovăm valorile naționale și ajutăm tinerii în devenirea lor ca personalități distincte. Suntem o verigă importantă din lungul lanț al procesului de educare a oamenilor comunității noastre, alături de familie, școală și biserică.

Biblioteca este o minunată oază de liniște, cu rafturi ticsite de înțelepciune milenară și infinită frumusețe. Deosebită și înălțătoare este meseria de bibliotecar dacă o exerciți cu simț de răspundere și dragoste pentru oameni”.

Mariana CĂLINESCU

Share.

Leave A Reply