Numărul 9 al revistei noastre apare în format tipărit la început de august. Un august care ne aduce hramul şi „Ziua” muntelui Ceahlău, „Ziua Marinei” la Bicaz şi Festivalul Haiducilor la Grinţieş.
Deschidem revista cu o poveste despre Vasile cel Mare, haiducul ştiut de mulţi din „Judeţ al sărmanilor” a lui Sadoveanu sau din balada culesă de Alecsandri:
„Toată vara-n Grinţieş
Şi iarna stoler la Ieşi…”
La poalele muntelui Grinţieş se ţine cea de-a şaptea ediţie a unui festival aflat sub semnul haiducilor şi haiduciei, sub semnul lui Vasile cel Mare. Am alăturat un desen realizat de Dimitrie Iavorschi pentru una dintre cărţile noastre închipuind pe celebrul „vameş de drumul mare”, cum îi zicea Mihail Sadoveanu.
40 de articole, 22 de autori şi multe imagini vechi şi noi. Prezentăm tineri artişti, tineri de succes, tineri redactori. Propunem o personalitate a lunii.
Invităm la istorie, la turism, la drumeţie, la poveste, la lectură. O absolventă de geografia turismului ne prezintă un mic studiu despre meşterii populari ai zonei, cu lumini şi umbre (mai pretenţios – analiza SWOT). Nu lipsesc figuri luminoase de dascăli, precum soţii Popovici şi Gheorghe Bondar din Borca, Petre Gheorgheasa din Broşteni, Ioan Ciucanu din Poiana Teiului, Aftanasă Borşuc din Grinţieş, continuăm studiile propuse de Flavian Chifu şi Marius Cătălin Popovici şi amintirile lui Constantin Cojocaru şi interviul cu Neculai Tărâţe. Vorbim despre o tabără de la Galu şi o predică de la Largu.
La rubrica de sport: o echipă inedită – „Mâtzele negre” – rugby feminin, care au ajuns cu căutarea de talente până la Pipirig.
Completăm cu scrieri de epocă (o monografie de la Pipirig din 1936 şi un text al lui Constantin Turcu), presă veche (de la Târgu-Neamţ), amintiri, recenzii, ştiinţă, astrologie amuzantă, toponimie, jurnale de călătorii. Cu adevărat un caleidoscop. La o bună citire!
Daniel DIEACONU