sâmbătă, mai 18
Motto: „Şi Moldova nasc oameni”, Miron Costin
Motto: „Şi Moldova nasc oameni”, Miron Costin

Propunem o nouă rubrică, sportivă, menită să destindă, dar și să informeze cititorul. Sub genericul „Fotbalul, poveste veche”, dorim să aducem în actualitate întâmplări, de multe ori hazlii, dar cu tâlc, precum și momente glorioase din istoria fotbalului de pe Mapamond, la general, însă, de multe ori, cu referire la eroii și izbânzile românești.

Noi, microbiștii de astăzi, suntem bulversați de repetatele schimbări ale Regulamentului jocului de fotbal. Avem impresia că suntem în cea mai chinuitoare perioadă a jocului rege. Însă e doar o impresie, căci Regulamentul cu pricina a suferit modificări mereu. Iată o întâmplare din istoria fotbalului românesc, povestire aflată de la renumitul Cibi Braun Coloman, fost jucător, fost arbitru, fost observator federal.

Toamna anului 1948, în București, pe stadionul „Republicii” (astăzi inexistent pentru că a fost demolat de foarte mulți ani), meci din campionatul intern între Ciocanul și Jiul Petroșani. Importanța acestei partide era dată de faptul că, pentru prima dată în România, se juca având montate bare ale porților de formă rotundă. Până atunci, barele fiind pătrate, cu muchii, existaseră multe contestări asupra valabilității golurilor: a trecut sau n-a trecut mingea, ricoșată de bară, linia porții?

Prin minutul 60, povestește Cibi baci, conduși fiind cu 3:0, oaspeții inițiază un atac vijelios și jucătorul Paraschiva expediază o torpilă, de la 25 de metri. Balonul lovește bara și ricoșează în teren. Arbitrul, un anume Popescu, poreclit și Alună, acordă gol Jiului. Evident, în teren se iscă o scurtă furtună: proteste ale gazdelor, pe de o parte, presiune a oaspeților ca golul să nu fie anulat. În fine, vă imaginați Dumneavoastră scena. Partida se încheie cu scorul de 4:1.

La final, aflat la cabinele de sub tribune, Alună era mândru că arbitrase corect. Este însă contrat, în ușa vestiarului, de observatorul federal, Emil Kroner, care era vicepreședinte al Colegiului central al arbitrilor. „Bine, măi Alună, n-am discutat noi la ședințele de arbitraj că la bara rotundă, dacă mingea revine în teren, NU POATE FI GOL?” Apoi, adresându-se întregii brigăzi: „Unde vă erau capetele atunci?”

Întâmplarea s-a încheiat cu o suspendare pe termen de trei luni a arbitrului Popescu-Alună și cu un articol din presa sportivă de a doua zi în care se scria: „S-a jucat primul meci cu barele rotunde, dar ce folos? Unii nu s-au obișnuit cu acest lucru, dovedindu-se «capete pătrate»!”

microbistul de serviciu,

Valentin ANDREI

Share.

Leave A Reply