duminică, septembrie 29
Motto: „Şi Moldova nasc oameni”, Miron Costin
Motto: „Şi Moldova nasc oameni”, Miron Costin

AUGUSTIN BERIAN – (3 iulie 1865, Cugir, jud. Hunedoara – 16 iulie 1933), a absolvit Academia Forestieră din Schemnitz și Hochschule fur Bodenkultur din Viena. După cinci ani de practică ca inginer silvic stagiar la Direcția  sillvică ungară din Lipova, în 1895 a fost numit șef al Regiei Domeniilor Coroanei Borca și Sabasa-Farcașa din județul Suceava. Prima întâlnire cu regele Carol I este descrisă în memoriile sale. Ioan Kalinderu l-a prezentat pe tânărul Berian unui general, care, după întrebări preliminare despre viața și cariera sa, i-a întins un deget și i-a urat drum bun la Borca, ca administrator al moșiei. Ulterior a aflat că acel general era regele Carol I. După 12 ani în slujba instituției regale a demisionat, gândul lui fiind să se întoarcă în locul natal, Cugir, ceea ce s-a și întâmplat. Lui îi datorăm scrierea ”Monografiei Domeniilor Coroanei Borca și Sabasa-Farcașa”.

IOAN KALINDERU – (Calenderoglu) s-a născut la 28 sau 29 decembrie 1840 la București și a murit la 11 decembrie 1913. A fost jurist și publicist. A absolvit Facultatea de  Drept din Paris. A fost membru al Curții de Casație de la Haga, președinte al Academiei Române -1904-1907 și timp de 30 de ani confident al regelui Carol I. Numit administrator al tuturor Domeniilor Coroanei în 1884, s-a remarcat prin dorința de a păstra și proteja patrimoniul natural al țării. Pentru că marea parte a suprafețelor moșiilor era ocupată de păduri, interesul său s-a axat pe gospodărirea forestieră avansată, bazată pe cunoștințe științifice. De aceea a dorit ca personalul silvic să fie foarte bine pregătit. Nu avea studii de specialitate, dar pasiunea pentru silvicultură l-a propulsat în funcția de preşedinte de onoare a  societății ”Progresul silvic”. A înființat ”Revista Pădurilor” și a ținut numeroase conferințe pe tema împăduririlor și a dezastrelor provocate de torenți. Este recunoscut pentru sfaturile pe care le dădea în privința hranei diversificate a țăranilor, prevenind izbucnirea pelagrei. Lucrătorii de pe Domenii au primit asigurări sociale și de invaliditate. A susținut învățământul și a insistat pe lângă părinți să-și lase copiii la școală. A refăcut și construit biserici. A înființat biblioteci, teatre, societăți cultural-economice. A fost filantrop.

ION POPESCU-CARTIANU – în 1912 a fost administratorul Domeniului Coroanei Borca. A publicat articole în ”Revista Pădurilor”: Stejarul pedunculat sub salcâm. Macaraua forestieră. Plutăritul pe Bistrița și puhoaiele.

ION CIUPALĂ – silvicultor pe Domeniul Coroanei Borca, a publicat ”Terminologia întrebuințată la plutăria lemnelor pe Bistrița”. Într-o revistă a arhitecților timișoreni am găsit date interesante despre fiul lui Ion Ciupală, arhitectul Ion Ciupală, născut la Borca la 4 octombrie, 1912. A fost înrolat în război, dar a avut și o viață plină de încercări. Evident, regimul comunist nu a agreat devotamentul părinților față de rege.

I.C. POPESCU, EMIL BLIMEL și GH. TEODORESCU aflați în serviciul Administrației Domeniului Coroanei au elaborat lucrarea ”Apariția bastrichizilor în pădurile de pe Domeniul Coroanei Borca în primăvara anului 1907”.

Bibliografie:  Povestea Domeniilor Coroanei, serial TV realizat de Cristian Tabără, în cadrul emisiunii Exclusiv în România, noiembrie 2023

Ziarul Lumina din 19 iunie, 2019

Iolanda Lupescu

 

Share.

Leave A Reply