În centrul satului Poiana din comuna Grințieș, pe un platou situat în apropierea interferenței pârâului Grințieșul Mare cu Râul Bistricioara, se înalță ca o poartă către raiul acestor binecuvântate meleaguri, Biserica ,,Adormirea Maicii Domnului”.
Cinstitul locaș de rugăciune este străjuit la intrare de clopotnița zveltă și de Monumentul Eroilor comunei Grințieș.
În curtea bisericii care este construită în stil ștefanian (asemănându-se puțin și cu Mănăstirea Putna), cu fața spre codri, stă de strajă statuia Binecredinciosului Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt (amplasată aici prin strădania Preacucernicului Părinte Protopop Ionel Cuțuhan, fost paroh). Menționăm că cea mai veche atestare documentară cu referire directă la o așezare din regiune, o găsim într-un hrisov a lui Ștefan cel Mare din 13 februarie 1458. Statuia ,,apărătorului credinței și patriei străbune” stă aici și ca un semn al apărării credinței, o întărire a hotarelor Moldovei cu celelalte ținuturi, pe care voievodul le păzește de aici din marginea Moldovei, simbolizând prin șederea lui aici că și noi trebuie să ne luptăm pentru apărarea credinței strămoșești pe care Măria Sa a păzit-o cu sfințenie până la ultima suflare. În lateralul bisericii și în spatele ei, se află casa praznicală și casa mortuară (în curs de finalizare), totul unindu-se ca un ansamblu, aflate sub acoperământul Preasfintei, devenind altar de rugăciune și izvor de binecuvântare gospodarilor noștri grințieșeni, cinstitori și iubitori ai casei lui Dumnezeu care își iau apa vieții din izvorul nesecat al acestei biserici.
În timpul războaielor din 1916-1918 și 1944, biserica a fost jefuită. Se păstrează în patrimoniul bisericii o Sfântă Cruce pictată, care are pe spate următoarea inscripție, făcută de Părintele Alexandru Romanescu: ,,Această Sfântă Cruce a fost tăiată din lemn împreună cu chipul Domnului apoi pictată de cătră preotul Econom Stavrofor Alexandru Romanescu ca semn de mulțumire lui Dumnezeu că a rămas sărac dar sănătos împreună cu soția sa Virginia și copii lor în urma războiului din 1916-1918, în care timp satul nostru a fost evacuat, iar oamenii au stat ca refugiați [..] și în sfârșit cu voia și ajutorul lui Dumnezeu am veni înapoi în parohia Grințieș la 11 martie 1918, ca să nu rămână fără mângâiere scumpii noștri enoriași și sub stăpânire străină. Bunul și milostivul Dumnezeu să ne aibă în sfânta Sa pază. Doamne al puterilor, fii cu noi, că pe altul afară de Tine, ajutor întru necazuri, nu avem. Doamne al puterilor, miluieşte-ne pe noi (Astăzi 18 aprilie 1918, econom Alexandru Romanescu)”.
A fost succedat de părintele Vasile Maftei (1944), care a slujit ca preot paroh 41 de ani, până în 1983. A rămas în amintirea locuitorilor din Grințieș ca fiind un păstor blând, migălos, ce se împărțea fiecăruia după necesitate, pentru fiecare avea înțelegere și gingăşie, cuvânt și faptă mângâietoare. Era unic, înțelept, calm și mereu neobosit în slujba oamenilor. Din timpul păstoririi sale, se păstrează un inventar (1967), unde este înregistrat la lista nr. III un clopot pe care se găsește următoarea inscripție: ,,acest clopot s-a turnat de Fridric Hinț, clopotar din Brașov, în aducerea aminte D. Comisului Nicolae Gridov, posesorul moșiei Vechilul Bistricioarei D. Piter Nicolae Dărmănescu, stăruitorul facerii bisericii, anul 1858 u”.
În timpul păstoririi sale s-a mai adăugat vechiului locaș pridvorul, s-au deschis lucrările de pictură, au fost realizate lucrările de modificare a structurii bisericii, precum și lucrările de pictură a altarului.
Ample lucrări de restaurare a bisericii s-au făcut în timpul păstorii PC Pr. Protopop Ionel Cuțuhan. Astfel, între anii 2013-2017s-au executat la biserică lucrări de consolidare prin subzidire betonată a fundației bisericii și a temeliei. S-au făcut lucrări de supraînălțare și consolidare prin piloni din beton a pereților exteriori. De asemenea a fost construită șarpantă nouă și învelitoare din tablă de cupru și au fost confecționate crucile din inox care au fost așezate pe acoperișul bisericii. Între anii 2018-2019 au fost executate lucrări de placare cu piatră și finisaje la pereții exteriori. A fost realizată catapeteasma din lemn de stejar, precum și icoanele la noua catapeteasmă.
Biserica a fost resfințită la 28 iulie 2019 de către Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei.
Din luna august 2022, parohia este păstorită de Pr. Anisiea Gheorghiță.
Ne străduim ca în continuare să păstrăm biserica în ,,haină aurită și preaînfrumusețată” și să o împodobim și mai mult prin noi veșminte, obiecte de cult etc. De asemenea, ne dorim ca în viitor să finalizăm proiectele de la casa parohială și capela mortuară.
Vă așteptăm cu drag la hramul bisericii, de praznicul Adormirii Maicii Domnului, numit și „Paștile verii” și ori de câte ori sunteți în trecere și doriți să pășiți în Biserica Împărătesei Cerurilor. Maica Domnului vă așteaptă și vă primește cu dragoste, ascultă gândurile fiecăruia și împlinește năzuințele tuturor!
Pr. Gheorghiță Anisiea