luni, septembrie 16
Motto: „Şi Moldova nasc oameni”, Miron Costin
Motto: „Şi Moldova nasc oameni”, Miron Costin

Tabăra și Festivalul Național-concurs de Creație și Interpretare DĂM FOLK – ediția a 9-a, care s-a desfășurat în perioada 22-28 iulie 2024, a fost, fără îndoială, evenimentul muzical de referință, care a marcat o pagină importantă pe tărâmul muzicii folk, transformând Bicazu-Ardelean, dar și celelalte localități partenere (Tașca, Pângărați, Hangu și Grințieș), în adevărate „redute” pe tărâmul muzicii folk, în care toți artiștii, mari și mici, și-au pus amprenta, scriind una dintre cele mai frumoase povești cu și despre oameni.

DĂM FOLK este mai mult decât un simplu eveniment muzical, el lăsând pe parcursul celor 9 ediții epuizate în cei 10 ani de existență a Asociației Culturale „Eu Cred” o amprentă profundă asupra participanților, dar și publicului din comunitățile implicate. Muzica folk, cu rădăcini adânc înfipte în tradițiile și valorile autentice, este un gen muzical bazat pe simplitate și sinceritate, iar Tabăra DĂM FOLK, tocmai asta și-a propus încă de la început și, credem noi, a și realizat, revitalizarea acestui gen muzical și aducerea lui mai aproape de generațiile noi. Astfel, publicul s-a putut bucura nu doar de artiștii consacrați( Adrian Bezna, Walter Ghicolescu, Andrei Păunescu, Emeric Imre. Cătălin Stepa, Corina și George Nica, Grupul „Lyra”, Ionuț Argint, Trupa , Grupul „Eu Cred”, T V A (Adrian Vascu, Dorin Andone, Vlady Cnejevici, Teo Boar), cât și de talente noi care bat puternic la porțile folkului (Ionuț Coșerariu, Cosmin Caia, Matei Mihăilă, Răzvan Tanislav, Camelia Ngy Mona, David și Matei Suciu, Nicola Alexa, Andreas Albert, David Ichim, Ștefania Bulache, Geanina Ciucanu, Maria Popovici, Alisa Funingănă), care și-au găsit curajul de a se prezenta în fața unui public receptiv și, uneori, destul de critic.

Impactul taberei DĂM FOLK este special, nu doar prin spectacolele propriu-zise, ci și prin faptul că a fost creat un sentiment puternic de apartenență la o  comunitate cu oameni frumoși care împărtășesc aceleași valori culturale, morale și spirituale.

Ultima pagină a acestei frumoase povești s-a derulat în seara de 22 august 2024, pe terasa LA LUCA  din satul Oanțu, comuna Pângărați, într-un cadru mirific, unde gazdele Izabela și Cristi- proprietarii locației, au oferit cu generozitate toată logistica necesară celor peste 60 de copii și părinți sosiți de peste tot unde s-a respirat folk (Bicazu-Ardelean, Roznov, Piatra-Neamț, Pângărați,  Tarcău, Bicaz, Hangu, Grințieș) și care au oferit un spectacol folk de zile mari. Tot atunci s-a făcut o adevărată „analiză” a evenimentelor derulate pe parcursul taberei, au fost oferite de organizatori acele antologii de cântece folk ( câte au mai rămas) și s-au tras concluzii.de asemenea, artistul fotograf/videograf Andrei Sebastian Bucalău  –  directorul Căminului Cultural Pângărați-Castel, a oferit o proiecție cu imagini și filme din spectacolele din timpul taberei, momentul fiind foarte bine primit, atât de copii, cât și de părinți și întreaga asistență. De altfel, întregul material foto/video al Taberei Dăm Folk a fost realizat de profesioniști în domeniu, respectiv Andrei Sebastian Bucalău și Alexandru Ichim, dar și de Ștefan Grasu- un alt tânăr pasionat de fotografie și folk.

A fost amintit și faptul că evenimentul organizat de Asociația Culturală „Eu Cred” (care a împlinit frumoasa vârstă de 10 ani) a fost finanțat de Consiliul Județean Neamț printr-un proiect public și sprijinit de Primăriile partenere Bicazu-Ardelean, Tașca, Pângărați, Hangu și Grințieș, aducându-se mulțumirile de rigoare binemeritate.

În concluzie, datorită complexității și diversității activităților derulate, Tabăra și Festivalul Național de Creație și Interpretare DĂM FOLK a reușit să creeze un sentiment puternic de comunitate, inspirându-i pe toți cei care-i trec pragul să se reconecteze la adevăratele valori autentice ale vieții.

Marius Mihai Coșerariu

Share.

Leave A Reply