luni, iulie 1
Motto: „Şi Moldova nasc oameni”, Miron Costin
Motto: „Şi Moldova nasc oameni”, Miron Costin

 

În ziua de 24 a lunii iunie a anului 2024, Biserica Ortodoxă Română sărbătorește un buchet de evenimente religioase de mare importanță spirituală: Sfânta Treime, Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul (Sânzâienele sau Drăgaica), Aducerea Moaștelor Sfântului Mare Mc. Ioan cel Nou de la Suceava, dar și începutul Postului Sfinților Apostoli Petru și Pavel.

Prezentăm un scurt istoric al Bisericii din Lemn din satul Bradu, la care s-a prăznuit hramul:

Biserica de lemn din Bradu, cu hramul „Sfânta Treime”, a fost ridicată începând din anul 1959 prin strămutarea parțială a bisericii „Gura Largului” din  Poiana Teiului, când au fost demolate și transportate materiale din clădirea trapezei și tot inventarul mobil al fostei parohii. Mitropolia a revenit asupra aprobării inițiale, hotărând ca tot materialul și inventarul ei să fie transportate la parohia Bivolari, raionul Rădăuți, hotărâre de altfel executată.

           Credincioșii din gura Largului, strămutați la Bradu ca urmare a extinderii lacului de acumulare „Izvorul Muntelui” s-au opus, obținând aprobarea ca o parte din inventar și clădirea trapezei să le rămână lor. Determinarea brădenilor a dus la mobilizarea trapezei și astfel a fost amenajată ca o capelă bisericuța din lemn de dimensiuni mici, cu părțile ei componente: pridvor, pronaos, naos și altar, unde o dată pe lună se săvârșea Sfânta Liturghie până la constituirea parohiei.

Sursa: Maria Dinulescu „Grințieș- așezare montană pe Valea Bistricioarei”

Dacă vrei să călătorești pentru câteva ore în trecut, acest lăcaș de cult al satului Bradu îți oferă această posibilitate. Ajunși în incinta Bisericii ești cuprins de o stare de liniște, iar odată intrați în sânul lăcașului de cult cu icoanele ei vechi, cu policandrele încununate de lumânări se creionează o atmosferă aparte, de aș îndrăzni să spun ireală. Mirosul de smirnă și tămâie întăresc legământul dintre planul terestru și cel ancestral.

Slujba acestei zile deosebite a fost oficiată în sobor de preoți: Preotul Paroh Celestin Ignat (gazda de astăzi), alături de Preotul Ioan Pietrarul (pr. Paroh Biserica Precista Piatra Neamț), Pr. Gheorghe Simionescu, Pr. Anisiea Gheorghiță și Pr. Vasile Tanasă de la Poiana Veche.

Cuvântul de învățătură a fost rostit de către Preotul Ioan Pietrarul: „… mare este taina Sfintei Treimi necuprinsă de mintea omenească care este limitată și doar printr-o credință puternică și cu rugăciune putem înțelege tainele Sfintei Treimi. Mereu auzim că Dumnezeu este unul în persoană întreit în trei fețe, unul închinat în Tatăl și în Duhul Sfânt de o ființă de o sfințenie, dar întreit dar întreit în trei persoane. Iată că și astăzi într-o zi de luni obișnuită, după ce ieri am prăznuit Pogorârea Duhului Sfânt, astăzi este soborul întregii creații pornite de la Tată, săvârșită prin Fiul și închinată de Duhul Sfânt și este soborul Sfintei Treimi…!”

În încheiere a fost rostit un scurt cuvânt de învățătură de către Preotul Paroh al Parohiei Bradu Grințieș Celestin Ignat: „Toată istoria de la coada lacului se află acum aici, inclusiv pomelnicul cu monahii primei Biserici care a fost coborâtă din vârful Muntelui și adusă lângă Piatra Teiului, iar ulterior aici, la Bradu și să ia ființă prima Biserică a satului Bradu, iar satul să se așeze mai cu temei așa cum spuneau documentele de odinioară….. chiar dacă această biserică șade aici smerită pe malul Bistricioarei așa simplă cum o știm cu toții este plină de Harul Duhului Sfânt și ne duce într-o lume a sihaștrilor din vârful Muntelui alături de ctitorii de la Poiana Teiului… În încheiere vreau să vă mulțumesc tuturor celor prezenți la această Sfântă slujbă, tuturor celor care au venit de mai departe, slujitorilor bisericii, mulțumiri doamnei Ana Buștihan, preoților aici prezenți și tuturor celor care sprijină această comunitate…”

 

Răspunsurile la strană au fost date sub conducerea dacălului gazdă Paul Diacu, împreună cu Ludovic Gabor, Cristian Sfarghie, Rusu Mihai și alții.

La sfârșitul Sfintei Liturghii enoriașii au participat la o agapă frățească binecuvântată, „dirijată” de iscusitul bucătar dl. Nistor Alupului (sau Nistor Bucătarul) alături de câteva familii de gospodari ai acestei obști.

Roxana Gabor Tănase

Share.

Leave A Reply