duminică, septembrie 8
Motto: „Şi Moldova nasc oameni”, Miron Costin
Motto: „Şi Moldova nasc oameni”, Miron Costin

Scriitoarea Lili Crăciun, după prezentări de carte în Italia sau Spania, după întâlniri literare în mari oraşe ale ţării, a poposit la… Pipirig. Comuna de la izvoarele Ozanei a fost privilegiată de prezenţa cunoscutei scriitoare, organizatorii fiindu-i apropiaţi, domnia sa poposind de mai multe ori în ospeţie în satele din munţii Stânişoarei de unde au plecat în lume cel ce a devenit patriarhul României, Nicodim Munteanu, sau scriitorul Dumitru Văcariu. Echipa de organizare a cuprins pe doamna Georgeta Arsenescu, profesor de Limba și literatura română (actualmente pensionară), domnul Cosmin Arsenescu, bibliotecar la Liceul Tehnologic „Ion Creangă” Pipirig și doamna Dana Stănoae, profesor pentru învățământul primar în cadrul aceluiași liceu. Invitați la această activitate au fost domnul Vasile Dorneanu, primar al comunei Pipirig, doamna Irina Dorneanu, director al Liceului Tehnologic „Ion Creangă” Pipirig. Elevii din Pipirig au intonat frumoase cântece patriotice, iar învăţătoarea Dana Stănoae a cântat doina „Foaie verde spic de pâine” pentru fostul ei coleg, Cristian Vatamanu, comemorat astfel de domnia sa.

Lili Crăciun s-a născut în Fălticeni. Urmează liceul pedagogic în Suceava, iar apoi două facultăţi: Filosofie şi Istorie şi Drept. A fost învăţătoare între 1978 şi 1980. A cunoscut viaţa unui dascăl de şcoală care face naveta spre şcolile de la țară. Din 1984 până în 1994 a fost profesor de Istorie. Apoi devine consilier juridic, iar din 2003 – notar public. În 2016 trece în categoria pensionarilor. Debutul său literar s-a produs în revista liceului.  Debutul editorial a fost în 2015 cu volumul „Călătoria”. A urmat „Menajerele soacrei mele”, şi adaugăm „Între relativ şi absolut” şi „Prizonieri ai umbrelor”, tratând suspiciunea unei crime din perioada Securității. „Ancora” și „Din colțul prispei” sunt ultimele două producţii literare prezentate şi la Pipirig. Primul este un roman-jurnal care tratează conflictul dintre generații și trăirile unei mame care-și pierde un copil. Al doilea volum însumează amintiri hazlii din copilăria autoarei în Pâncești și Fălticeni.

Spune domnia sa: „Cărţile mele nu sunt fantastice. Sigur că intervine şi imaginaţia. Dar toate pornesc de la ceva real. În scris contează sinceritatea autorului”. 

 

Dana STĂNOAE

Daniel DIEACONU

Share.

Leave A Reply