Alexandru Podoleanu s-a născut la 30 august 1846 în comuna Podoleni, Neamț, și a absolvit Școala de cântăreți bisericești de la Mănăstirea Neamț. S-a înscris, după absolvirea școlii de la Neamț, la Conservatorul din București. La încheierea studiilor universitare a fost numit profesor suplinitor de muzică vocală la Liceul ”Sfântu Sava” din București. A fost un pedagog foarte iubit în epocă, cu corul școlar pe care l-a înființat a susținut concerte de neuitat la Ateneul Român. Datorită exemplului său plin de râvnă, ministrul învățământului Spiru Haret a introdus în programa școlară cursul obligatoriu de cor. Fiind pasionat de arta dirijorală, a organizat și condus corul de la biserica ”Domnița Bălașa” din București. Alături de Constantin Corduneanu, a experimentat la Seminarul Teologic din București un sistem de predare numit ”scripo-fonic”. Între timp a absolvit și Facultatea de Litere și Filosofie.
Profesorul Alexandru Podoleanu a fost și un apreciat compozitor. El a format un cvartet vocal din câțiva mari cântăreți de operă, cu care a lansat în paraclisul Mitropoliei din București, în prezența regelui Carol I și a reginei Elisabeta, troparul ”Hristos a înviat” în cele trei versiuni. Evenimentul s-a petrecut după Sfânta Liturghie, unde cvartetul a dat și răspunsurile liturgice, concepute de dirijorul Alexandru Podoleanu. Troparul ”Hristos a înviat” a devenit foarte cunoscut și mă îndoiesc că acei care-l cântă știu și cine l-a compus. Compoziția a avut ca punct de plecare cântările psaltice, pe care le-a prelucrat în spirit național. Împreună cu cvartetul, Alexandru Podoleanu a cântat la înmormântarea lui Eminescu ”De-oi adormi curând”, de George I. Mugur, varianta poetică la ”Mai am un singur dor ”.
Alexandru Podoleanu s-a stins din viață în 1907, la București, după ce a mai lăsat bisericii ortodoxe câteva cântări foarte cunoscute: ”Mulți ani trăiască”, ”Doamne miluiește”, întreit, ”Crucii Tale”, cântările de la cununie, troparul ”În Iordan botezându-Te Tu, Doamne”, axionul ”De Tine se bucură”, colindele ”Bună dimineața la Moș Ajun” și ”Florile dalbe”.
(Cozma, V. – Muzicieni din România-lexicon, 1970, București).
Iolanda Lupescu