duminică, noiembrie 24
Motto: „Şi Moldova nasc oameni”, Miron Costin
Motto: „Şi Moldova nasc oameni”, Miron Costin

Valea Bicazului, în ansamblu ei, dar cu precădere comuna Bicazu Ardelean au fost, în ultimii doi ani, subiect de interes pentru un grup de oameni dornici să-i afle tainele ascunse în istorie cu gândul de a așeza între coperțile unei monografii cam tot ce se poate spune despre acestea.

Încercări de a scrie monografii ale acestei comune au mai fost, unele chiar reușite, însă un efort colectiv, coerent dirijat și eficient s-a cunoscut abia acum când în luna septembrie a anului curent, cu ocazia Târgului de carte din Piatra Neamț, s-a lansat această lucrare. Numele celor care au contribuit substanțial, formând echipa de coordonare, sunt scrise la loc de cinste pe copertă și anume: Țepeș-Greuruș Gheorghe – fost director al Combinatului din Săvinești, soții Cornel și Marcela Duculescu, oameni ce au slujit învățământului din comună mulți ani, Ionel Moldovan, doctor în istorie, primarul comunei, Bârsan Ioan Constantin. Aceștia, ajutați de colaboratori, oameni de știință, istorici, geografi, oameni ai locurilor au împletit pas cu pas, filă cu filă, o poveste ce-și dorește a fi o carte de vizită.

Cu o istorie destul de clătinată de valuri politico-administrative, Bicazu Ardelean a fost, în timp, atât parte a României, cât și a Imperiului austro- ungar și a Ungariei. Acest fapt, pe lângă alte informații istorice, geografice, geologice sau higrologice, privind resursele naturale, economie, turism, învățământ, cultură, viață spirituală reprezintă un conținut ce merită a fi parcurs. Cititorii, parcurgând textul, pot afla aspecte ce sunt dincolo de ceea ce este de notorietate, taine, istorii și istorisiri inedite scoase la lumină din arhive, amintiri sau mărturii.  Ne onorează și ne obligă această operă de cultură. Ne obligă pe noi cei de astăzi să-i înălțăm numele și renumele, dând viitorului o istorie demnă de trecutul ei.

 

Prof. Dan Ioan HUSARI

Share.

Leave A Reply