joi, septembrie 19
Motto: „Şi Moldova nasc oameni”, Miron Costin
Motto: „Şi Moldova nasc oameni”, Miron Costin

Numele cărții: Șoareci și oameni

Autor: John Steinbeck

Categorie: nuvelă

Vârstă recomandată: 14+

Editura: Polirom

Număr de pagini:  171

Anul publicării: 1937

Sinopsis: Tânărul inimos, George Milton și Lennie Small, uriașul naiv cu o întârziere mintală, sunt personajele principale ale acestei nuvele. Aceștia se angajează ca lucrători la o fermă, unde își clădesc o relație de prietenie apropiată. Cei doi au un vis: să strângă bani  din care doresc să-și cumpere un loc al lor, pentru a trăi ,,din belșugul pământului. Însă, din păcate, din cauza naivității lui Lennie, de neputința lui de a distinge răul de bine, se întâmplă o serie de întâmplări tragice ce le năruie speranțele.

Citate din carte:

„Băieți ca noi, care lucrează la ferme, sunt cei mai singuri băieți din lume, nu au nici o familie, ei nu au locul lor… ”

„Seara unei zile fierbinți a început să se deplaseze printre frunzele vântului mic.” Umbra s-a urcat pe dealuri spre vârf, iar pe malurile de nisip iepurii se așezaseră la fel de liniștiți ca niște pietre gri, sculptate.”

„Exact ca în rai. Toată lumea vrea o bucățică de pământ. Am citit o mulțime de cărți aici. Nimeni nu ajunge vreodată în rai și nimeni nu primește pământ. E doar în mintea lor. Tot timpul vorbesc despre asta, dar e doar în capul lor.”

Alte recenzii:

„Cele mai importante lucruri pe care John Steinbeck vrea să le spună despre personajele sale nu sunt niciodată exprimate direct în cuvinte, ci sunt sugerate într-un mod de care cititorul nu este niciodată pe deplin conștient – iar asta înseamnă artă.” (New York Herald Tribune)

„Autorul volumului ,,Cartierul Tortilla” a oferit in „Șoareci și oameni” o poveste atât de firească, de emoționantă și de simplă, încât abia după ultima pagină cititorul își dă seama ce reușită literară remarcabilă reprezintă romanul lui John Steinbeck.” (Chicago Daily Tribune)

Recenzie: „Șoareci și oameni” este o nuvelă ce prezintă o explorare profundă a relațiilor dintre oameni, în special a celor care sunt marginalizați sau excluși social. Cartea analizează prietenia unică și vulnerabilitatea umană în fața greutăților și a societății. De asemenea, oferă o perspectivă profundă asupra condiției umane și a luptei pentru supraviețuire.

Notă: 5/5

Maya-Mihaela BICĂJANU, clasa a VI-a

Share.

Leave A Reply