Da. Este adevărat. În satul Neagra, comuna Tașca, păpușile au căsuța lor. Cele peste 500 de păpuși conviețuiesc în armonie, prin grija „mamei” acestora, Narcisa Stejărean.
În 2018, la Spitalul orășenesc „Sfântul Nicolae” din Bicaz, a sosit prin transfer, doamna Narcisa Stejărean – medic radiolog, cunoscut fiind faptul că unitatea spitalicească din orașul de la țărmul „mării dintre munți” duce lipsă de personal medical. Așadar, doamna dr. Narcisa Stejărean a venit tocmai de la Brăila, unde a lucrat la o clinică privată, alegând să lucreze ca medic la Bicaz. Spre deosebire de alți medici, care au venit și au plecat, dr. Narcisa Stejărean a venit „cu totul”, adică și-a luat și familia, dar și câteva sute de păpuși, pe care le-a adunat de-a lungul timpului, aceasta fiind una dintre marile ei pasiuni. Sigur, aceste păpuși trebuia expuse undeva, iar din acest motiv, doamna doctor a început să intre în contact cu persoane interesate de proiectul ei minunat. Astfel, a aflat că la Tașca, de o bună perioadă de timp, au loc diferite manifestări cultural-artistice, micuța localitate de lângă Bicaz fiind un punct de reper pe harta culturală a țării prin diversitatea activităților culturale, artistice, sociale și caritabile. Nu a durat mult și a intrat în contact cu doamna Daniela Ursache – primarul comunei Tașca, cea care de ceva timp păstorește cu succes această comunitate, bine-dezvoltată, de altfel, din punct de vedere economic, datorită, în principal, fabricii de ciment, aparținând Heidelberg Cement România. Discuția pe care a purtat-o cu doamna primar a fost una punctuală, în sensul că doamna Narcisa i-a prezentat proiectul său, solicitându-i la final un spațiu adecvat pentru amenajarea unui muzeu al păpușilor. Având în vedere originalitatea proiectului, doamna primar a spus un mare da, fiind chiar încântată de o astfel de inițiativă. Nu a durat mult, iar propunerea a fost înaintată Consiliului Local, care, la rându-i, a fost de acord, identificând în același timp și locația potrivită: clădirea grădiniței din satul Neagra, care a fost desființată în urmă cu mai mulți ani.
Fiind „interogată” cu privire la această pasiune, Narcisa Stejărean a spus că timpul liber și-l dedică acestor activități minunate și împreună cu soțul ei, colindă țara și adună tot felul de păpuși, pe care le cumpără, le restaurează și le dă viață prin intermediul acestui muzei intitulat sugestiv „Căsuța Păpușilor”. De altfel, colecția sa de păpuși este mai mare, de aproximativ 850 de păpuși, dar celelalte nu au putut fi expuse din cauza spațiului oarecum limitat. Astfel de inițiative, din câte cunoaște, mai sunt la Odorheiu Secuiesc, unde există o colecție de păpuși deținută de o doamnă și la Craiova, dar fără a avea în spate povești vorbite, iar din acest punct de vedere, colecția sa este unică în țară.
Muzeul din satul Neagra, intitulat sugestiv „Căsuța Păpușilor” este deschis publicului și chiar dacă localnicii „nu prea se înghesuie să-l viziteze”, periodic vin grupuri de turiști din țară, care rămân impresionați de aceste povești minunate, expuse și vorbite cu atâta dragoste de o persoană unică în felul ei, hărăzită de Dumnezeu să vindece trupuri, dar și suflete.
Marius Mihai COŞERARIU