Cu ocazia Festivalului Național de Muzică „Copiii florile inimii” ediția a VIII-a de la Pângărați, am pornit cunoaştem mai bine împrejurimile profitând de timpul frumos și de locul în care ne aflam. Îndepărtându-ne puțin din zona Pângărațiului, ne-am abătut de la șoseaua principală și-am urmărit indicatorul Tarcău.
Biserica a fost construită din grinzi de lemn de frasin care au fost ingenios îmbinate fără a fi nevoie de cuie. În interior găsim două bolți caracteristice acestor locașe, iar catapeteasma are cinci rânduri de icoane, realizată pe scânduri de tei, fixate pe un schelet de bârne. Este foarte bine conservată, etalând cursivitatea liniilor, precizia lor dar și paleta cromatică. Turnul clopotniței a fost construit în 1868 din bârne de lemn pe două nivele și cu acoperiș sub formă de bulb, mai puțin obișnuit la bisericile moldovenești. Între 1916-1918 a suferit numeroase daune, fiind ocupată de armata rusă, iar după primul război mondial Arhimandritul Ghenadie Carază, starețul Mănăstirii Bistrița, a reparat biserica și chiliile care deveniseră o ruină. Lucrările au fost finalizate în 1926. Aflăm că Mănăstirea are în jurul său 14 hectare de teren fânaț, arabil și un cimitir (sursa inspirațională: „Pelerin în județul Neamț”-mănăstiri și schituri – Daniel Dieaconu, Constantin Pațilea și Viorel Nicolau.)
Aici rugăciunea nu se oprește, totul este tainic, este un loc unde poți să alini un suflet zbuciumat, să-ți limpezești gândurile învolburate și să te bucuri de liniște și de frumusețe.
Zona este presărată cu câteva unități de cazare. Porțile sunt larg deschise la mănăstire pentru oricine binevoiește. Iar hrana spirituală este din abundență!
Roxana GABOR TĂNASE