duminică, septembrie 8
Motto: „Şi Moldova nasc oameni”, Miron Costin
Motto: „Şi Moldova nasc oameni”, Miron Costin

Proiectului a început în anul 2019 și a avut menirea să susțină dezvoltarea teritoriilor acoperite de cei 5 parteneri: GAL Calafat, GAL Clisura Dunării, GAL Asociația Poarta Almăjului, GAL Fest Țara Hațegului – Ținutul Pădurenilor și GAL Ceahlău. Obiectivul general al proiectului a fost participarea la o cooperare interteritorială, care a avut  drept scop dezvoltarea teritoriilor acoperite de parteneri: promovarea identităţii şi culturii locale, precum şi promovarea potenţialului turistic prin organizarea de acţiuni care să reflecte patrimoniul în totalitatea lui: natural, arhitectonic, etnografic, folclor, cultural, socio-economic, tradiţii, meşteşuguri și artizanat.

Proiectul a facilitat accesul la informaţii şi idei noi, a reprezentat un mod de a învăţa din experienţa altor regiuni, a stimulat şi sprijinit inovaţia, a contribuit la dobândirea de noi competenţe şi noi mijloace de furnizare a informaţiei.

Au fost organizate zece evenimente culturale comune de promovare a tradițiilor, a oamenilor valoroși din fiecare comunitate, a obiectivelor turistice și a moștenirii culturale din cele cinci Grupuri de Acțiune Locală.

GAL Ceahlău a participat la evenimentele din sudul țării cu producători din microregiunea Ceahlău, care au promovat produsele tradiționale specifice zonei: specialități din cașcaval, brânză maturată, pastramă și tocană de oaie, dar și prăjituri de casă și bunătăți din hribi, gălbiori, siropuri și dulceață de fructe de pădure.

Festivalul de pe teritoriul nostru ”Sărbătoarea Teritoriului GAL Ceahlău” din cadrul proiectului a fost organizată în două ediții – în anul 2021 în centru comunei Borca și în anul 2022 în Complexul Arted din Durău.

Reprezentanți ai Federației Naționale a Grupurilor de Acțiune Locală, Prefecturii, ai primăriilor, școlilor, organizații nonguvernamentale și numeroși turiști au fost prezenți la evenimente și s-au bucurat de interpretarea ansamblurile artistice și a soliștilor, care au încântat audiența cu vocile lor minunate si cu dansurile tradiționale, iar producătorii locali au gâdilat papilele gustative ale invitaților  doar cu delicii.

Proiectului s-a încheiat cu succes în data de 8 decembrie 2022. Grupul de Acțiune Locală Ceahlău dorește să se implice în noi proiecte la fel de frumoase și să arate lumii ospitalitatea și frumusețile județului Neamț.

Echipa tehnică GAL Ceahlău

 

Share.

Leave A Reply