miercuri, mai 22
Motto: „Şi Moldova nasc oameni”, Miron Costin
Motto: „Şi Moldova nasc oameni”, Miron Costin

„Un cărbune se simțea murdar, urât și nefolositor! Astfel se hotărî să devină alb și șlefuit. S-a străduit în fel și chip, dar nu era nimic de făcut! Singura soluție a rămas  focul. Acesta i-a auzit mâhnirea și i-a spus:

-Aruncă-te în foc! Cărbunele se aruncă. Pe dată deveni o creatură luminoasă, strălucitoare, caldă, iradiantă, magnifică!

-Te mistui, îi spuse.

– Dar dau lumină și căldură, răspunse cărbunele, în sfârșit fericit. Lasă-te cuprins de soarele și de focul spiritului și vei străluci ca o stea pe cer pe drumurile infinitului!” (Mitologie populară).

 

Deși este o meserie foarte veche pare a fi pe cale de dispariție, ca multe altele. „Moartea” acesteia nu este din cauza dezinteresului față de acest produs, ci din lipsa forței de muncă.

Dacă facem o incursiune în trecut aflăm că aceasta era o îndeletnicire cu origini arhaice; mangalul fiind folosit atât în atelierele de fierărie, cât și-n gospodărie, dar mai era utilizat și ca explozibil aflându-se în componența prafului de pușcă. Dacă este să ne raportăm la calitatea lor putem afirma că este în simbioză cu materia primă folosită. Acest procedeu de carbonizare a lemnelor are o tehnică nemodificată de zeci de ani. Pentru a afla mai multe detalii mergem la familia Crudu Toader din satul Hangu.

Sfârșitul lunii ianuarie a anului 2024 ne duce într-o măngălărie a comunei Hangu, singura din zona noastră. Povestea acestei afaceri își are debutul în urmă cu 8 ani, când proprietarul aflat în pragul pensionării este sfătuit de către fii lui să se ocupe de această activitate. Situată la capătul satului la liziera pădurii, unde materia primă, fagul, este ușor de accesat, nu au mai stat pe gânduri și s-au pus pe treabă. La început afacerea a mers foarte bine, făceau distribuție în toată zona Moldovei, dar cu trecerea timpului, lipsa personalului „de bază” a început să reducă producția, iar acum este gata în a rămâne numai o amintire.

După spusele proprietarei, cerință de mangan ar fi, dar puterile celor doi pensionari scad exponențial cu înaintarea în vârstă, copii au serviciile lor și totul se desfășoară mai lent.

Tehnica producerii acestei materii prime este una destul de complexă. Se pornește de la achiziționarea lemnului, a esențelor tari, fagul în special, care este adus în poiana măngălăriei pentru a fi tăiat, lăsat la uscat, apoi așezat în rânduri în interiorul unor cilindri metalici. La baza acestor cilindri (bocșe), care au un diametru de circa 3 metri în jurul cărora se va săpa un șanț în care se vor introduce niște tuburi metalice de mărimi diferite pentru a ajuta arderea lemnului. Capacele acestor cilindri vor fi închise pentru favoriza o ardere lentă și mocnită, iar acele șanțuri de la bază vor fi acoperite cu pământ din momentul în care lemnele au fost cuprinse de flăcări. Pentru ca produsul finit să fie de calitate este necesară o atenție deosebită în a urma toți acești pași, de aceea este necesar ca personalul să fie atent și responsabil. Uneori neglijența a dus afacerea în scrum. Timpii de producție variază între 16-48 ore.

Dacă în trecut utilizarea cărbunilor era mult mai extinsă, în zilele noastre se folosesc în puținele ateliere metalurgice și în pregătirea savuroaselor grătare. Putem afirma că această meserie tradiție se află aproape de epilogul ei, datorită unei serii de factori cunoscuți și-n alte domenii. Dar poate va veni o zi când simplitatea lucrurilor își va găsi locul printre noi cei „moderni”. Spre exemplu: un grătar pe cărbuni este incomparabil cu un grătar pe piatră lavică, de departe spunem că preferăm gustul tradițional românesc!

Întrebuințarea cărbunilor în gospodării:

–          Îndepărtează mucegaiul: după curățarea zonelor afectate se va pune un vas cu cărbuni lângă perete, iar mucegaiul va rămâne doar o amintire neplăcută.

–          Folosirea lor în grădina cu legume ajută la îmbunătățirea recoltei toamna, plantele vor fi sănătoase, iar buruienile vor scădea exponențial;

–          Ajută la purificarea apei;

–          Ține rugina la distanță, în cutia cu scule se așază câțiva cărbuni, iar rugina nu se apropie de ele;

–          Elimină mirosurile neplăcute din: frigider, coș de gunoi, coșul de rufe etc. Este necesară depozitarea a 2-3 bucăți de cărbune în spațiile problemă, iar aceasta se rezolvă de îndată.

–          Albirea dinților: se macină apoi se aplică cu ajutorul periuței pe suprafața dinților, efectul este unul imediat, eficient, natural și economic;

Aceste întrebuințări și multe altele poate că ne vor da de gândit și nu vor duce la dispariția acestei meserii vechi, ci tradiția va fi dusă mai departe!

 

Roxana GABOR-TĂNASE

Share.

Leave A Reply