joi, noiembrie 21
Motto: „Şi Moldova nasc oameni”, Miron Costin
Motto: „Şi Moldova nasc oameni”, Miron Costin

În fiecare miercuri, între orele 15:00-17:00, la Biblioteca „Mihai Eminescu” Bicaz, persoane de toate vârstele, interesate în a-și scrie cu acul propria poveste a cămășii autentice românești, sunt așteptate și binevenite la Șezătoarea de Bicaz, înființată la începutul lunii noiembrie a anului în curs.

Demersul are ca scop cultivarea și șlefuirea gustului estetic în ceea ce privește cămașa autentică tradițională românească. Vrem să spunem un “nu” hotărât kitsch-ului, pentru a putea lăsa copiilor și nepoților cămăși de valoare etnografică certă. Ia este mult mai mult decât un obiect vestimentar, este un important element identitar, cât și o legătură trainică, de suflet, între generații. Vrem să dăm viață unor cămăși la fel de frumoase și valoroase ca a bunicilor și străbunicelor, dacă tot muncim.

Această șezătoare se aliniază minunat cu celelalte șezători înființate în toate regiunile țării, de la Revoluție încoace. Promovăm așadar ia, așa cum ne-a fost ea lăsată din moși-strămoși, pentru că această moștenire vorbește despre noi, despre trecutul nostru, despre cine suntem și încotro vrem să ne îndreptăm. Este o responsabilitate mare în a crea o cămașă tradițională și a o lăsa urmașilor noștri. Începând de la alegerea pânzei, a croiului, a cromaticii firelor cu care vom coase și a semnelor cusute, totul are un înțeles și o noimă. Nimic nu e întâmplător dacă vrem ca la finalul lucrului, cămașa să poată să ne spună povestea: e de purtat la lucru sau e de sărbătoare, e pentru fete sau femei măritate, e dintr-o anumită zonă geografică, povestește despre starea materială a celei care i-a dat viață. Toate semnele cusute au o simbolistică străveche, întâlnită la multe popoare. Stilizările florale și geometrice aveau mare căutare pe cămășile din toate zonele țării.

Multe ar fi de povestit despre acest veșmânt îndrăgit până și de capetele încoronate regale românești. De aceea credem că este binevenită o astfel de șezătoare, unde așteptăm cât mai mulți doritori să redescoperim împreună un vechi meșteșug al femeilor de la țară.

În fiecare an Biblioteca “Mihai Eminescu” Bicaz sărbătorește “Ziua universală a Iei”, prilej bun pentru a etala cămășile meșteșugite în șezătoare, publicului bicăjean.

 

Mariana CĂLINESCU, bibliotecar

Share.

Leave A Reply