luni, septembrie 16
Motto: „Şi Moldova nasc oameni”, Miron Costin
Motto: „Şi Moldova nasc oameni”, Miron Costin

Peter Cristian și Ionela, împreună cu cei doi fii Ionuț și Andrei, administrează stâna din Pietrele Roșii, comuna Grințieș. Familia se ocupă de ani buni cu creșterea animalelor, care este o pasiune mai mult decât o sursă de venit am putea spune. Sau și una și alta… Anul acesta au un efectiv de 200 de oi, 16 vaci și un taur, dar și 10 câini. Viața în munte nu e așa idilică cum ne-o imaginăm, este o viață aspră, lipsită de comodități, cu un program strict, unde fiecare știe exact ce are de făcut, iar produsele pe care aceștia le pregătesc, trebuie să menționăm, sunt excelente.

Mezinul familiei, Andrei, este cel care își dorește să preia afacerea de familie, cu toate că este încă în clasa a doua, pasiunea sa pentru animale este una evidentă. Ori de câte ori merge la stâna din munte, alături de fratele mai mare, ajută la mulsul oilor, dar și la alte activități adiacente și necesare bunei desfășurări. În timpul zilei când prinde un moment de răgaz, ia buciumul și cântă de răsună toata valea. El este cel mai trist copil când știe că trebuie să coboare din munte și așteaptă cu nerăbdare… „data viitoare”.

Fratele mai mare, Ionuț, muncește cot la cot alături de tatăl său, renunțând de multe ori la ieșirile cu prietenii sau la alte activități pe care le-ar face un adolescent la cei 17 ani, preferând să se dedice în fiecare vacanță acestei activități.

 Familie de oameni gospodari, muncitori cu frică de Dumnezeu, nu s-au pierdut cu firea nici în momentele grele cu care uneori viața ne colorează calea. Lipsa personalului, greutățile cotidiene prezente în orice afacere, nu îi împiedică să zâmbească, să fie veseli și adevărați munteni. Pasiunea pentru această meserie se regăsește în calitatea produselor pe carea aceștia le oferă, iar an de an sunt prezenți la Festivalul Oierilor alături de alți gospodari ai zonei pentru a ne oferi cele mai bune bucate tradiționale.

Produsele culinare cu care ne-au obișnuit sunt: urda, caș, jântuit, unt de oi, miel în jântuit, balmoș, tocana de oaie, plăcinte poale-n brâu. Multe din acestea le putem găsi tot timpul anului. Să încurajăm și să susținem fermierii locali cumpărându-le produsele, încă naturale!

Trebuie să aducem și un omagiu cadrului natural în care această stână este situată, priveliștile cu care îți clătești privirea sunt de poveste. În zare stă impunător falnicul Ceahlău care ne zâmbește cu piscurile lui argintii scăldate în razele soarelui, Măgura, care ne încântă cu brazii seculari, iar de jur împrejur culmile munților ne alină sufletul prin armonia cu care aceștia sunt încondeiați de Mama Natură.

Păstoritul este o ocupație ancestrală să nu o lăsăm să moară!

 

Roxana Gabor Tănase

Share.

Un comentariu

  1. Maftei Alexandru on

    Sustin, cu tarie, puterea credintei stramosesti, precum si activitatea educationala, sub toate aspectele ei. In acelasi timp , pastoritul, ca ocupatie veche, cu multe beneficii pentru comunitate, trebuie sa continuie, neaparat.

Leave A Reply