„Și pe ploaie și pe vânt
Am făcut un jurământ
Să fim bune jucătoare,
Mâtze negre-nvingătoare…”
Pe la începutul anilor 1900, un nou sport – rugby-ul – a fost adus în țară de câțiva tineri ce studiaseră în Anglia și Franța, care s-au întors aducând cu ei în bagaje şi o „ciudată alcătuire de piele, umflată pe dinăuntru ca o bașică de porc, gogonată şi săltăreață” și așa a debutat acest joc de angajament, de luptă, bărbătesc. Dar iată că acest sport nu este doar un apanaj al bărbaților. Articolul nostru vă va convinge.
Viața acestui om nu a fost ușoară, în urma unui accident a avut peste 30 de intervenții chirurgicale, care însă nu l-au descurajat, ba din contră, l-au determinat să lupte, să câștige și să continue lupta de pionier al acestui sport nou. Din lipsa mobilității, antrenează tinerii performeri ajutându-se de un fotoliu rulant, de bastoane de sprijin, dar niciodată nu a renunțat la pasiunea sa, a fost și este de neoprit, iar istoricul echipei este şi el unul deosebit.
Ne întrebam de unde această denumire, „Mățele Negre”. Iată povestea: în cadrul unui turneu desfășurat la Suceava, unul dintre colegii dlui profesor Popa a zis cam așa: „Ce au fetele tale, sunt rele ca mâţele negre”, ele având atunci, întâmplător sau nu, echipamentul negru. Sloganul lor este: „PASIUNE, DISCIPLINĂ, RESPECT, SOLIDARITATE, INTEGRITATE, ATITUDINE și IMAGINE”, asta reprezintă RUGBY CLUB VENUS 1991, înființat pe 15 noiembrie 1991 și care anul acesta împlinește 32 de ani, fiind unul dintre cele mai respectate cluburi la nivel național. Cu un palmares impresionant, atât pe plan național, cât și internațional, clubul reprezintă astăzi certificatul de naștere al rugby-ului feminin românesc. În mai 1996, s-a înfiinţat prima echipă de rugby feminin din ţară, iar primul meci oficial a fost în 1997, pe stadionul ITA Piatra Neamț. Rugby Club Venus 1991 este o şcoală de sport şi ambiţie, prin care au trecut, mai întâi, generaţii de băieţi, apoi, din 1996, de fete. Primii doi ani şi jumătate s-a activat pe lângă Fundaţia pentru Tineret. La Cercul Militar sau Casa Armatei din Piatra Neamț, cum mai era cunoscut, se organizau şedinţele teoretice. Primul antrenament a fost pe platoul de la Cercul Gospodinelor, după care în Ștrand. Antrenamentele s-au desfăşurat şi pe terenul de la Regiment. În aprilie 1992, s-a participat la prima competiție, Memorialul „Bebe Boboc”. În echipă erau copii de la școlile generale nr. 3, 4 şi 12 din Piatra Neamț.
Lotul actual al Rugby Club Venus RIFIL 1991 este format din: Paula Ciorobâtcă, Karina Lamatic, Izabela Barna, Maria Fulga, Amalia Buftea, Alexandra Popa, Adelina Turică, Ayana Pascal, Georgiana Dobrică, Amalia Creangă, Ioana Ciobanu și Camelia Brihuneț. De la Pipirig, profesoara Ioana Ligia Sutu s-a implicat intens în această activitate sportivă, iar echipa „Mâtzelor Negre” are câteva echipiere din această localitate: Georgiana Dobrică, Ioana Ciobanu, Amalia Creangă și Eliza Ţârdea. Tot în această comună, pe 4 mai, s-a sărbătorit aici „Ziua Națională a Rugby-ului”, iar ajutorul a venit din partea doamnelor profesoare Irina Dorneanu și Ligia Sutu.
În anul 2000, fetele s-au clasat pe locul 3 la „Heineken Rugby Sevens”, competiţie derulată la Amsterdam (Olanda). În sezonul 2005 – 2006, titlul naţional la rugby feminin, senioare, a ajuns la Piatra Neamț. În 2006, în Franţa, cu echipa naţională feminină s-a câştigat Grupa B valorică, fiind înregistrată promovarea. Tot în 2006, de data aceasta cu formaţia Venus, s-a obţinut locul întâi la un turneu de rugby în 10, în Belgia.
Anul 2013 aduce locul III la Campionatul Naţional de Junioare, după numai 6 luni de antrenament. Doi ani mai târziu, în 2015, nemțencele au participat la „United World Games”, din Germania, obținând locul al treilea. Tot pe podium, s-a clasat echipa și la Rugbylja Cup de la Milano, în 2016.
Palmaresul intern presupune titlurile de campioane naţionale la senioare (2005 şi 2006), vicecampioane naţionale la senioare (2007 şi 2008), locul 3 la junioare (2013), locul 4 la junioare (2012), câştigarea campionatului regional la junioare mici U14, în 2017.
În data de 18 iulie 2023 „Mâtzele Negre” au obținut locul I la competiția desfășurată în București, sub patronajul Federației Române de Rugby, „Therme Sand Heroes/ Junior Beach Rugby Cup”. Nouă echipe, U12 și U14, s-au înscris în competiția desfășurată pe nisip, în complexul Therme București.
În viață întâlnim oameni de care te legi cumva metafizic dincolo de cuvinte, oameni care văd în tine mai mult decât vezi tu însuți și care iau decizia de a munci alături de tine până când și tu la rândul tău vei ajunge să descoperi acea parte pe care nu o știai. Sunt oameni care sunt făcuți pentru sufletul și nevoile tale. Un astfel de om este și profesorul Eusebiu Popa!
Roxana GABOR-TĂNASE