Împământenit de către Părintele Vasile Şuteu (Dumnezeu să-l odihnească cu drepţii!), de mai bine de patruzeci de ani, obiceiul păştenilor tulgheşeni devine, an-de-an, tot mai frumos, mai iubit şi mai aşteptat.
Anul acesta ne-a venit, din nou, rândul celor de la Rezu Mare să fim păşteni. Ne-am organizat cum am ştiut mai bine şi iată că în această zi de Joia Mare, binecuvântată de Dumnezeu cu vreme bună, am dus darurile spre sfinţire la biserica „Adormirea Maicii Domnului” din centrul comunei Tulgheş, unde, sub straja Maicii Domnului, în dangăt de clopote şi cu praporii scoşi la poartă, un sobor de preoţi aştepta convoiul păştenilor pedeştri, escortaţi de 10 călăreţi purtători de tricolor, să între în curtea bisericii, pentru a-i binecuvânta.
Am intrat cu toţii în biserică, în bună rânduială, am aşezat coşurile în faţa altarului iar preoţii: Vasile Tanase, Lucian Ciudin, Dumitru Pintea din Capu Corbului alături de preotul nostru Marius Ţepeş au început slujba de sfinţire a darurilor.
Astfel, bucuria păştenilor a fost cu mult mai mare!
După ce toate darurile au fost sfinţite a urmat un program de pricesne, prezentate ca de obicei, de către cele două formaţii corale, nelipsite de la acest eveniment, respectiv: Corul Şcolii Gimnaziale Tulgheş şi noi, Ansamblul Artistic de Amatori ,,Plaiuri Tulgheşene” .
Frumos a mai fost! Au participat la sărbătoare de la vlădică până la opincă, de la mic pân’ la bunic, toţi în strai naţional !
În satul care este de rând în anul respectiv, se strâng bani, la o anumită familie care se alege anual, la mica înţelegere. De acolo unde se adună banii este,de regulă, punctul de plecare a convoiului. Pentru adunatul banilor nu-i nevoie să baţi din uşă-n uşă. După ce ştim care-i familia care se oferă să fie gazda evenimentului, oamenii vin pe rând, care-cum-poate, când poate şi cu cât poate, de la începutul postului până în ziua de miercuri din săptămâna mare. Din aceşti bani,(de obicei) se cumpără: recipienţii în care se va pune Sf. Paşti, pâinea, vinul pentru ,,Sfântul Paşti” (anafura de paşti, la noi se pune împreună în recipient), şi se va da în dimineaţa de Înviere, tuturor participanţilor la slujbă.Li se va da, dacă vor solicita, să ducă Sfintele Paştişi celor care sunt bolnavi sau în neputinţa de a se deplasa dintre rudele ori vecinii lor.
Oul sfinţit, căpătat odată cu nafura, îl punem în paharul cu apă rece şi ne spălăm pe faţă dimineaţa, în cele trei zile de paşti, ca să avem pielea sănătoasă şi faţa fină.
Cojile ouălor consumate nu le dăm la coşul de gunoi. Le adunăm la un loc şi le dăm pe apă, să ajungă la ,,blajinii” cei ascunşi prin pustiuri, care se roagă neîncetat pentru binele tuturor, să afle şi aceia că în lume s-a sărbătorit Paştile.
Cei care sunt născuţi de ziua Sfântului Gheorghe, dacă sfântul a fost în post ca anul acesta, a treia zi de paşti îşi serbează onomastica; dar înainte de asta, a doua zi de paşti se merge în cimitir să facem pomenire celor ,,plecaţi” ai noştri.
Fie-vă credinţa vie,
Paştile, cu dulci iertări!
Din Cereasca-Împărăţie
Multe binecuvântări,
Amin!
A relatat „boţul de lut” Lăcrămioara Pop
Tulgheş la:03.05.2024
Un comentariu
Multe aprecieri!