duminică, noiembrie 24
Motto: „Şi Moldova nasc oameni”, Miron Costin
Motto: „Şi Moldova nasc oameni”, Miron Costin

De ce un lector universitar doctor de la Facultatea de Geografie a Universităţii din Bucureşti este „Personalitatea lunii” pentru revista „Ecoul munţilor”?! Răspunsul este simplu: pentru că profesorul, ce are casă la „Podu’ Grasului, la Grinţieş, și a avut bunici din același loc, este, firesc, un foarte apropiat al munţilor Neamţului. Lucrările sale de diplomă (licenţă, master, doctorat) le-a dedicat munţilor Bistriţei, în special văii Bistricioarei, pe care o cunoaşte ca nimeni altul. Este autorul unei cărţi dedicate acestei văi, un studiu de geomorfologie. A realizat mai multe studii de geografie dedicate Carpaţilor, cursuri universitare şi, de asemenea, fiind un specialist în fotografie geografică a scris mai multe cursuri în acest domeniu, iniţiere pentru geografi, dar nu numai. Este coautor al manualului de geografie pentru clasa a VIII-a de la Editura Sigma.
A scris pentru revista noastră, „Catharsis”, mai multe studii ştiinţifice şi de popularizare şi ne mândrim şi cu articole în „Ecoul munţilor” semnate de domnia sa. Ne-a sprijinit (este coautor) al manualului de istorie opţional „Ţinutul Neamţului” (2015) și al manualului „Noţiuni de geografie, ecologie şi protecţia mediului” (2016) şi coautor la lucrările „Ceahlăul, realitatea unui mit”, 2008, „Taşca, fremătând în sprânceana Ceahlăului”, 2012, „La poalele Pionului. Crâmpeie de istorie. Comuna Ceahlău”, 2013, „Ghidul excursiilor montane”, 2014, „Valea Bistriţei nemţene”, 2016, „Neamţul, ţinutul tezaur. Monografie”, 2019 (a fost unul dintre cei trei coordonatori).
Fotografiile sale au ilustrat multe dintre cărţile noastre, fiind un colaborator apropiat al Editurii Cetatea Doamnei, unde, de altfel, a publicat mai multe cărţi. Împreună cu semnatarul acestei prezentări pregătesc un studiu complex istorico-geografic dedicat munţilor Bistriţei. Este membru al Consiliului Științific al Parcului Național Ceahlău.
Este căsătorit cu o geografă, Cătălina, doctor în geografie, şi ea o colaboratoare apropiată a noastră.
Iulian Săndulache este născut la Bacău, la 1 iunie 1973, şi, ca de fiecare dată de Ziua Copilului, îi urăm „La mulţi ani!” şi cât mai multe realizări ştiinţifice dedicate munţilor Neamţului!
Daniel DIEACONU

Share.

Leave A Reply