„Pentru mine fotografia este o modalitate de a exprima cele mai profunde gânduri pe care le poate avea o persoană. Cuvintele nu sunt necesare, dar este nevoie de pasiune, răbdare și atenție. De asemenea, trebuie să cunoașteți diferitele tehnici care în cele din urmă fac distincția între o fotografie și o fotografie care exprimă sentimente. În timpul diferitelor evenimente la care am participat, am încercat întotdeauna să surprind o poveste, de exemplu, dacă era un eveniment sportiv, aș încerca să exprim munca grea și pasiunea din spatele unei performanțe sportive. Indiferent de proiect, încerc mereu să aduc oamenii mai aproape de subiectul pe care îl propun. Viitorul vine din deciziile luate astăzi, iar deciziile de astăzi sunt rezultatul pasiunii și experienței trecutului. Tocmai din acest motiv, diverse proiecte personale privesc o secvență temporală, o creștere sau, din păcate, declinul emoțional și cultural al societății. Aceeași companie care în fiecare zi cu o mie de scenarii negative îți oferă un aer de speranță și optimism pentru cei mai buni”.
Cel ce a spus aceste cuvinte este tot numai freamăt, numai entuziasm, dar un freamăt ce permanent se luptă cu oboseala, căci vrea să facă multe, multe lucruri… Este Sebastian Vasile Luca, un tânăr artist fotograf născut la Turda în 1987 şi care a locuit între două ţări, Italia şi România şi între două oraşe, Turda și Piacenza, vreme de 15 ani. Acum locuieşte la Broşteni, judeţul Suceava. S-a mai liniştit… L-am cunoscut personal la prima întrunire a Cenaclului „Ecoul Munţilor” la 24 ianuarie 2025, unde a expus creaţiile sale unite sub numele – „Alinare”. O expoziţie de fotografii concentrate pe mâini. Mâini tinere, mâini zbârcite, mâini expresive… Surprinse de un ochi avid de cunoaştere. A oferit tablourile şi pentru o expoziţie la Şcoala Grinţieş, pentru elevi, profesori sau părinţi.
În perioada 2003-2007, în cadrul Şcolii de Arte şi Meserii “Dr. Ioan Raţiu”, Turda, Sebastian Vasile Luca s-a specializat ca mecanic auto. Apoi a urmat cursurile Liceului Tehnologic „Henri Coandă” din Dej. Să menţionăm absolvirea cursurilor Școlii Populare de Arte „Tudor Jarda” din Cluj-Napoca (secţia pictură) şi a obţinut calificare „Tecnico della Logistica Industriale Irecoop Emilia-Romagna”.
După terminarea liceului a plecat să lucreze în Italia. În 2009-2010, a fost manipulant într-un depozit,, între 2010-2015 este şef de depozit, continuând în 2015-2018 la o altă firmă cu aceeaşi funcţie.
Pasionat de fotografie, s-a perfecţionat mereu, un autodidact de excepţie, şi rezultatele au început să apară: a devenit cunoscut şi apreciat în Italia şi a avut peste 30 de expoziţii şi a obținut mai multe premii la concursuri de fotografie.
A expus fotografiile sale în Italia, România, Bulgaria și Moldova, în expoziții de grup, apoi în expoziții personale.
Este președintele Asociaţiei Potaissa Art, iniţiind prin intermediul ei numeroase proiecte, concentrate în special pe cei mici. În septembrie 2023, Asociația Potaissa Art, în colaborare cu Asociația Fase Luce din Italia, a organizat un atelier fotografic în Transilvania și Bucovina, avându-i drept curatori pe Annamaria Belloni și Sebastian Vasile Luca. Asociația Potaissa Art, sub conducerea președintelui Luca Sebastian Vasile, implementează cu entuziasm două proiecte de suflet în localitățile Borca, Broșteni și Vatra Dornei: EcoEdu și Generația Verde.
Amintim dintre proiectele implementate: „EcoEdu”, un program de educație ecologică ce îmbină teoria cu experiența practică, având ca scop creșterea gradului de conștientizare privind protecția mediului în rândul tinerilor din Vatra Dornei. Activitățile includ sesiuni interactive, ateliere de reciclare creativă și excursii tematice, menite să dezvolte o atitudine responsabilă față de natură.
Un alt proiect este „Generația Verde”, ce se axează pe implicarea comunității în acțiuni concrete de protejare a mediului. Proiectul promovează voluntariatul ecologic, organizând campanii de plantare de arbori, ecologizări ale zonelor naturale și crearea de spații verzi în mediul urban. Scopul este de a transforma localitățile Borca și Broșteni în exemple de bune practici în ceea ce privește sustenabilitatea și grija pentru mediu.
Aceste inițiative reflectă angajamentul Asociației Potaissa Art de a contribui la dezvoltarea durabilă a comunităților locale, prin educație și acțiuni concrete în domeniul protecției mediului.
Încheiem cu o mărturisire a artistului: „Fotografia este cea mai bună modalitate de a mă cunoaște pe mine și pe alții, lumea, această călătorie interesantă numită VIAȚĂ”. Fotografia pentru mine este pasiune pură. Nimeni din familie sau rude nu a avut de-a face cu fotografia pentru a mă influența. M-am lăsat purtat de val şi am încercat să învăţ cât mai multe, să fotografiez lucruri obişnuite, dar puse sub o altă formă, astfel încât să atrag atenţia celor din jur. Chiar și în liceu am văzut lucrurile puțin diferit și am încercat să surprind altceva într-o fotografie, chiar dacă singura „camera” era un telefon. Îmi place să am tot timpul din lume când fotografiez o persoană. Îmi place să imortalizez fiecare gest, la poziția umerilor, priviri departe de aparatul fotografic și multe alte detalii”.