vineri, noiembrie 22
Motto: „Şi Moldova nasc oameni”, Miron Costin
Motto: „Şi Moldova nasc oameni”, Miron Costin

În această ediție, „Ecoul Munților” vă prezintă o altă tânără și talentată solistă de muzică populară din localitatea Costișa Neamțului. Se numește Emilia Georgiana Tanasă și merită să fie cunoscută de către cititorii noștri, pentru că palmaresul ei cultural-artistic este impresionabil.

S-a născut la 17 ianuarie 2001, în localitatea Moldova Nouă din Banat. În perioada copilăriei, la vârsta de 6 ani, a revenit împreună cu familia pe meleagurile nemțene, stabilindu-se aici. A început să cânte de mică, prima dată folclor bănățean din zona în care s-a născut. Odată cu sosirea în Moldova, îndrăgește folclorul local și urmează cursurile Şcolii Populare de Artă din Piatra Neamț, între anii 2014-2017, unde se evidențiază la majoritatea concursurilor la care participă.

         În 2019 absolvă Liceul de Arte „Victor Brauner” din Piatra Neamț.  Între anii 2019-2022, urmează în paralel cursurile Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj Napoca și Universitatea „Babeș-Bolyai”, Facultatea de istorie și filosofie. În prezent este profesor de istorie și masterand la „Arheologie și studii clasice” la Universitatea Babeș-Bolyai.

Frumoasă, ambițioasă și talentată, sprijinită de familia ei, şi-a făcut un renume în domeniul muzicii populare, adunând în palmares, zeci și chiar sute de premii, câștigate la concursuri și festivaluri din toate zonele țării. Munca, costumele populare și stilul interpretativ, au distins-o dintre multitudinea de concurențí. Astfel în anul 2012, la doar 11 ani,  a reușit să culeagă laurii de la Festivalul Național „Olimpiada de toamnă”, Piatra Neamț – Premiul II, Festivalul Național de interpretare vocală ” Bobocel de la Bacău”, Premiul III, Festivalul Național de muzică tradițională „Prin muzică, la Obârșii”, Buzău – Premiul I, Concursul Copiii au talent, (Fundația Dan Voiculescu) București – Câștigătoarea rundei a 8 a și a Festivalului Național de muzică pentru copii „Zâmbet de copil” Băile Herculane – unde a câștigat Trofeul.  Urmează anul 2013, când participă și câștigă la Concursul Internațional de Interpretare Muzicală și coregrafie  Emanuel Elenescu din Piatra Neamt – Diplomă de excelență, Festivalul Național de muzică și dans „BATCA”, Drăgășani-Premiul I,  Festivalul Muzical LIRA, Tăuții-Măgherăuș- Premiul I, Festivalul Concurs Interjudețean de Folclor pentru elevi „Comorile Neamțului”, Piatra Neamț – Premiul II, Concurs Interjudețean de muzică populară „Baladele Siretului”, Tecuci – Premiul III, etc.

   Seria premiilor continuă în anul 2014 și în 2015 cu Festivalul Internațional de muzică pentru copii și tineret, „Cântec de stea” P. Neamț – Marele Trofeu și Premiul Special TVR Iasi, Festival-concurs de interpretare a muzicii „Natalia Șerbănescu” de la Tulcea – Premiul III, Festivalul Național „Florile Ceahlăului”, Piatra Neamț – Premiu special, Festivalul-Concurs de interpretare a cântecului popular pentru copii și tineret „Moștenite din bătrâni”, Vorona – Premiul III şi Premiul Radio Iași, Festivalul concurs interjudețean „Cântecele Siretului”, Dumbrăveni – Premiul I, Festivalul concurs interjudețean de muzică populară „Comoara Vrancei”, Năruja – Premiul II, Festivalul-concurs Național „Florile Ceahlăului”, Piatra Neamț – Premiul II, Festivalul-concurs interjudețean „Moștenite din bătrâni”, Vorona- Trofeul Festivalului, Festivalul „Dor de cântec românesc”, Buzău – Premiul III, Festivalul Internațional de muzică populară „Mugurelul”, Dorohoi- Diploma de excelență; Premiul I,

Urmează perioada de ascensiune din anii  liceului, 2016, 2017, 2018 și 2019 când participă şi câștiga premii importante la Festivalul Concurs interjudețean „Vrancea, plai de dor”, Focșani – Premiul I, Festivalul Național de muzică și meșteșuguri populare „Leru-i ler” – Diplomă de excelență, Festivalul de interpretare vocală a cântecului popular „Bobocel de la Bacău” – Premiul I, Festivalul- concurs „Cântecele neamului”, Suceava – Premiul special, Festivalul concurs Național „Florile Ceahlăului”, Piatra Neamț – Premiul III, Festivalul Concurs Național „Mariana Drăghicescu”, Timișoara – Premiul II, Diploma de excelență la  Festivalul Internațional Emanuel Elenescu, Piatra Neamț, Festivalul Concurs de Folclor „Dor de cânt românesc”, Cumpăna – Premiul I, Concursul Internațional „Emanuel Elenescu”, Piatra Neamț – Premiul I (finalist), Participarea la concursul televizat – O vedetă populară (TVR 1), Festivalul concurs de muzică populară „Flori în Țara Bârsei”, Brașov- Premiul I, Diplomă de excelență – cu ocazia Zilelor Municipiului Piatra-Neamț, Concursul național „Primavara Artelor”, Bacău – Trofeul Festivalulului, Concurs Național „Diplomă de excelență – pentru rezultate remarcabile obținute la competițiile naționale ale performanței școlare (Sărbătoarea Școlii Nemțene), Concurs de interpretare a cântecului tradițional „Cântece de viță veche”, Focșani – Trofeul festivalului, Olimpiada Națională de interpretare vocală, instrumentală și studii teoretice muzicale (clasele IX-XII), Craiova – Premiul II, Premiul de excelență – Laureată a Olimpiadei Naționale de interpretare vocală instrumentală și studii teoretice muzicale, Olimpiada Națională de interpretare vocală, instrumentală și studii teoretice muzicale (clasele IX-XII), Bucuresti – Premiul II, Diplomă de excelență – pentru consecvența și tenacitatea dovedite în obținerea performanței, la etapa națională a competițiilor școlare (Sărbătoarea Școlii Nemțene).

Totodată, și-a realizat un repertoriu personal, cuprinzând piese muzicale zonale vechi, pe care le promovează în emisiuni culturale și spectacole tradiționale. Printre cele mai cunoscute cântece proprii pe care le interpretează artista se numără „La Costișa Neamțului”, „Când m-apucă iar un dor” etc. Este un lucru îmbucurător că folclorul nemțean a ajuns pe mâini bune. Georgiana Emilia Tanasă este unul dintre tinerii talentați care fac cinste acestei zone etnofolclorice. Valoarea acesteia ca și artist popular, este incontestabilă. Sunt sigur că organizatorii serbărilor câmpenești și sărbătorilor tradiționale locale și-ar dori pe scene astfel de tineri soliști reprezentativi.

Ghiță DANDU

 

 

Share.

Leave A Reply