joi, noiembrie 21
Motto: „Şi Moldova nasc oameni”, Miron Costin
Motto: „Şi Moldova nasc oameni”, Miron Costin

Cristina Pintilie este o tânără în vârstă de 22 ani din satul Grințieșul Mare, județul Neamț, unde tradiția este încă vie datorită sătenilor dedicați. Aceasta a absolvit Facultatea de Economie și Drept din cadrul Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie din Târgu-Mureș, specializarea Management, iar pasiunea ei este cusutul de ii.

La ce vârstă ai cusut prima ie și ce te-a determinat să încerci acest hobby?

„Prima ie cusută de mine a fost făcută la vârsta de 15 ani. Motivul principal pentru care am început să cos ii a fost în primul rând, dorința de a duce mai departe tradiția strămoșească, însă cel mai important a fost faptul că prin această activitate am menținut vie o legătură cu bunica mea maternă, care din păcate, nu mai este printre noi. De la ea am moștenit mai multe ii în familie. Când cos o ie îmi amintesc de bunica și mă gândesc că mă vede de sus și e mândră de mine.”

Cât durează să confecționezi o ie?

„Confecționarea unei ii poate dura de la câteva săptămâni până la un an întrucât eu fac totul singură de la croit, la brodat, la pus diverse ornamente până la momentul în care e gata și se poate purta. Depinde foarte mult de tipul de ie realizată, adică dacă e feminină sau masculină, însă cel mai important e modelul care e brodat pe ie. De obicei iile femeiești durează cel mai mult, de la câteva luni la un an de zile, mai ales datorită faptului că aceste ii sunt mult mai bogate ca și model. Cămășile bărbătești au un model ceva mai restrâns, mori pentru care durează mai puțin să fie realizate.”

Care consideri că este cea mai frumoasă ie cusută de tine până acum?

„Cea mai frumoasă ie este una terminată în septembrie. E o ie foarte bogată ca și broderie, am lucrat la ea timp de aproape jumătate de an. Dar rezultatul este superb.”

De unde îți cumperi materialele necesare pentru confecționarea iilor?

„Materialele le iau de obicei de la magazine specializate din Mureș, fie de la firme unde sunt mai multe tipuri de pânză, mercerii specializate pe ață și materiale pentru broderie, fie din mediul online însă cu aceleași specificații. Însă prefer să iau fizic de la fața locului produsele pentru a fi sigură ce aleg.”

Este doar un hobby sau îți aduce și profit această pasiune?

„Totul a început ca un hobby, însă în prezent a ajuns să-mi aducă și bani în plus pentru că fac ii la comandă.”

Mai sunt oamenii interesați de ii și de achiziționarea lor?

„Deși mulți ar părea sceptici legat de ii, încă există foarte multe persoane care sunt foarte interesate , mai ales când acestea arată cât mai autentic. Încă sunt multe persoane care sunt dispuse să plătească și prețuri mai mari doar pentru a avea o ie cât mai bogată, mai frumoasă și cât se poate de autentică și tradițională.”

Să înțeleg că lumea revine sau, cel puțin, nu uită de portul popular, corect?

„Oricât de mult s-ar moderniza lumea, totuși tinde să își păstreze rădăcinile. Tot mai multe peroane aleg să își cumpere și să aibă ii și costume naționale întregi în garderoba proprie. Chiar dacă avem mai multe haine moderne, părerea mea e că iile revin cu putere în ținutele românilor și asta nu doar în forma clasică- ii, poale (fuste), catrințe, ițari, bonde și altele. Dacă ne uităm puțin în jur observăm specificații tradiționale: genți cu modele, cămăși, ținute de birou cu modelele iilor clasice, și chiar haine de ocazie cum sunt rochiile de mireasă cu broderie românească. Consider că, oricât de mult evoluează lumea, totuși în țara noastră oamenii tot la datina veche și iubirea de neam și de port romanesc se întorc, indiferent de forma acestora.”

Ce reacție au cei din jur când le spui că transmiți aceste meșteșug mai departe?

„Majoritatea persoanelor care află că încă practic această activitate rămân foarte surprinse, șocante și impresionate, deși pentru mine nu e mare lucru. Cei mai mulți ma întrebă cum pot face așa ceva, de câtă răbdare am, de unde iau modelele ce le brodez, cât ar costa o ie și alte întrebări. Însă mai mereu sunt foarte încântați și se arată extrem de interesați, mai ales ca nu prea se mai găsesc persoane ce mai cos cămăși de costum național. Pentru toată lumea este o activitate foarte rar întâlnită. Persoanele mai vârstnice menționează că își amintesc de tinerețe, iar unii tineri îmi cer să îi învăț și pe ei.”

Cum crezi că putem extinde și promova această pasiune?

„Doar fiindcă e un meșteșug vechi, nu însemnă că nu e și de actualitate, se poate promova atât la târguri cât și online. E totuși un obicei frumos ce merită susținut.”

Dar tu cum îți promovezi munca? Cum îți vinzi creațiile?

„În general distribui pe Internet despre iile pe care le fac. Însă și prin intermediul cunoștințelor. De asemenea, și eu îmi port iile, iar oamenii pur și simplu mă întreabă de unde le am, iar când află că sunt făcute de mine apare cererea.”

Cât costă o ie?

„Costul unei ii făcute de mine începe de la 100 de lei până la câteva sute de lei, depinde cât de mult material folosesc și cât de mult muncesc la acea ie.”

Mădălina Busuioc

Share.

Leave A Reply