vineri, noiembrie 22
Motto: „Şi Moldova nasc oameni”, Miron Costin
Motto: „Şi Moldova nasc oameni”, Miron Costin

Cel prezentat prin acest mic portret este un profesionist al scrisului şi aceasta nu doar pentru că este din 2023 membru al Uniunii Jurnaliştilor Profesionişti din România (o titulatură firească, considerăm), ci pentru o activitate îndelungată ca ziarist, poet, epigramist, promotor al multor activităţi culturale, contributor acolo unde i se cere sprijinul (şi nu prea ştie să refuze). Este redactor al revistei noastre, prezintă Festivalul „Dăm Folk” din Bicazu-Ardelean, „Festivalul Haiducilor Grinţieş” (din 2022, urmând regretatului Cristian Vatamanu) şi de anul acesta şi al „Festivalului Oierilor” din aceeaşi localitate.

S-a născut la 14 decembrie 1971 şi astăzi este locuitor al satului Livezi din comuna Mihăileni, județul Harghita. În anul 2008 a devenit  absolvent cu diplomă de licenţă al Facultăţii de Drept „Simion Bărnuţiu” din cadrul Universităţii „Lucian Blaga” Sibiu, studii de lungă durată. În cadrul acelleaşi universităţi, în anul 2009, a absolvit cursul de studii postuniversitare secţiunea „comunicare şi relaţii publice”.

Este poliţist pensionar în urma unei activități prolifice, îndeplinind mai multe funcţii. În perioada martie 2018 – octombrie 2019 este Șeful Poliției Orașului Bălan. În perioada octombrie 2019 – octombrie 2020, a fost Șeful Centrului de Reținere și Arestare Preventivă, din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Harghita. În perioada octombrie 2020 – decembrie 2021, a fost Șeful Poliției Orașului Vlăhiţa. În perioada aprilie 2006 – decembrie 2021 a fost purtător de cuvânt/ofițer de presă al Inspectoratului de Poliție Județean Harghita.

A făcut parte, un mandat, din conducerea Forumului Civic al Românilor din Harghita, Covasna și Mureș Şi din primul Consiliu Teritorial Harghita al Corpului Naţional al Poliţiştilor şi a parcurs etapa cea mai grea şi în ceea ce priveşte formarea primului sindicat din istoria Poliţiei Române, fiind ales şi în primul Birou Teritorial Harghita al Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual din M.A.I.

Începând cu anul 2000 este membru în Asociațiunea ASTRA, în prezent vicepreședinte al Despărțământului Covasna – Harghita al ASTRA (Asociațiunea Transilvană pentru Literatura Română și Cultura Poporului Român), una dintre cele mai vechi şi de prestigiu societăţi de cultură din spaţiul românesc.

Membru în Asociația Cenaclului Literar „BUNA VESTIRE” din Miercurea Ciuc, începând cu anul 1995 până în prezent. Începând cu anul 2023 și până în prezent este membru al Redacției „CADRAN – JURNALUL MUREȘAN” din Târgu Mureș. Din anul 2006 este colaborator la revista „POLIȚIA ROMÂNĂ Inspectoratului General al Poliției Române și la revista „PENTRU PATRIE” a Ministerului Afacerilor Interne.

Consideră că are abilităţi de comunicare foarte bune obţinute în largul spectru de activităţi desfăşurate anterior dobândirii calităţii de poliţist, dar şi pe parcursul carierei profesionale, cu accent pe cei peste 15 ani de îndeplinire a atribuțiilor de purtător de cuvânt/ofițer de presă al Inspectoratului de Poliție Județean Harghita, dar și pe cei 3 ani și 9 luni cu funcții de conducere. Completăm că abilităţile de comunicare (dăruite de Dumnezeu) se datorează şi multiplelor activităţi culturale, unde funcţionează ca un adevărat factotoum: prezintă, cântă, recită, mereu bine pregătit, dar reuşind să improvizeze atunci când este cazul. Şi a fost de multe, multe ori. Uneori parcă îl auzeam pe Cristian Ţopescu: doct şi cu „stupcit la furcă”, vorba regretatului Ion Asavei. La cât mai multe asemenea, domnule Gigi Filip!

Daniel Dieaconu

Share.

Leave A Reply