Pe 16 decembrie 2024, Grand Salon Orient din satul Frumosu a devenit locul în care tradiția, credința și bucuria Crăciunului au fost celebrate cu emoție și solemnitate. Evenimentul, organizat de Primăria Comunei Farcașa, a avut în prim-plan corala ortodoxă bărbătească „Armonia” a Arhiepiscopiei Tomisului, alături de artista Viorica Macovei.
„Colindele: daruri din inimă”
Evenimentul a fost deschis de părintele Cătălin Coșula, care a ținut un cuvânt despre semnificația colindelor în cultura românească și despre esența sărbătorii Nașterii Domnului:
„La Nașterea Mântuitorului Hristos în ieslea din Betleem, cetele îngerești au cântat „Slavă întru cei de sus lui Dumnezeu și pe pământ pace, între oameni bunăvoire.” Una dintre expresiile cele mai vii ale felului în care poporul a surprins poetic taina iubirii lui Dumnezeu față de oameni se regăsește în colinde. Ele sunt, de fapt, unul dintre semnele distinctive ale apropierii sărbătorii Nașterii Mântuitorului Hristos. Colindele vin din adânc de istorie creștină și românească. Nu avem documente de limbă mai vechi, decât colindele și folclorul . Și de aceea ele au reprezentat un mijloc de păstrare a unității de neam, de limbă și de credință, dar și un mijloc de păstrare a continuității pe vatra strămoșească. Poezie și cântare sfântă, evlavie și bucurie, colindele românești sunt aur, smirnă și tămâie în sens spiritual. Ele izvorăsc din inimi și sunt purtate pe buze ca daruri și ofrande aduse Pruncului Iisus, dar și ca răspuns la iubirea lui față de oameni. De aceea se cuvine să iubim colindele, să-i încurajăm pe cei ce cântă colindele și să primim colindătorii.”
Viorica Macovei: „Colindele sunt rugăciuni pe note muzicale”
Un moment deosebit al evenimentului a fost prezența cântăreței Viorica Macovei, originară din Bucovina și stabilită în Piatra Neamț, care a cântat colinde alături de copiii comunității.
„Mă bucur foarte mult că și anul acesta sunt în mijlocul dumneavoastră, într-un cadru și un context deosebit. Cele mai mari emoții trăite de mine pe scenă sunt atunci când interpretez pricesne, cântece religioase, cântece patriotice și colinde. Colindele sunt adevărate rugăciuni, iar Crăciunul despre asta este, despre Nașterea Mântuitorului Iisus Hristos.”
Corala „Armonia” – tradiție și excelență
În finalul evenimentului, scena a aparținut coralei ortodoxe bărbătești „Armonia”, una dintre cele mai apreciate din lume. Părintele Coșula i-a prezentat:
„Astăzi avem colindători veniți și de departe, de la țărmul mării, din Dobrogea, primul pământ românesc ce a primit cuvântul Evangheliei lui Hristos. Sunt colindători și cântăreți de excepție, care au dus în țară și peste hotare faima cântecului românesc, sunt unii dintre cei mai apreciați ambasadori ai geniului și talentului muzical românesc și care au fost laureați în anul 2014 la Riga, capitala Letoniei, cu titlul de cel mai bun cor bărbătesc din lume. Corala Armonia a Arhiepiscopiei Tomisului, căci despre ei este vorba, este condusă de părintele arhidiacon lector universitar doctor Iulian Dumitru și are în componență preoți, diaconi și studenți iubitori de cultură, de spiritualitate și de neam. Să-i ascultăm, să ne bucurăm, să ne înălțăm sufletește și să rostim și noi „Hristos se naște, slăviți-L, Hristos din ceruri, întâmpinați-L, Hristos pe pământ, înălțați-vă!”. Corala Armonia.”
Un eveniment dedicat credinței și comunității
Atmosfera de sărbătoare și participarea numeroasă au demonstrat dorința localnicilor de a păstra tradițiile vii și de a întâmpina Crăciunul în spiritul autentic românesc. Corala „Armonia”, copiii comunității și Viorica Macovei au oferit daruri muzicale care au răsunat nu doar în Grand Salon Orient, ci și în inimile celor prezenți. Evenimentul a fost un prilej de comuniune, recunoștință și bucurie, amintind tuturor că Nașterea Domnului este despre iubire, credință și dăruire.
Chiar dacă nu ați fost prezenți, vă puteți bucura de înregistrarea evenimentului aici.
Alexandru Andrieș