joi, noiembrie 21
Motto: „Şi Moldova nasc oameni”, Miron Costin
Motto: „Şi Moldova nasc oameni”, Miron Costin

Durata: 7,14,21 zile; este bine ca durata postului să fie multiplu de 7.

Cum se procedează:

  • zilnic se consumă 2 1 de apă distilată, se bea cu înghiţituri mici (se poate bea cu paiul, practic se mănâncă apa, amestecându-se foarte bine cu saliva din gură)
  • se bea de câte ori se simte nevoia (la foame, sete, eventuale stări de slăbiciune, dureri de cap).
  • apa distilată se procură din vreme, se păstrează în recipiente din sticlă şi se pune la soare pentru a se încărca energetic (este bine să fie lăsate la soare 10 zile înainte de a fi consumată).

Un experiment făcut în acest sens este edificator. S-au folosit două sticle cu apă distilată; una cu apă proaspătă, alta cu apă ţinută în prealabil 10 zile la soare. În fiecare s-a introdus un peştişor. Peştişorul din sticla cu apă distilată proaspătă a murit la un interval scurt de timp, pe când cel din sticla cu apă distilată expusă la soare a trăit, datorită calităţii apei energizată la soare.

Seara şi dimineaţa se fac clisme cu ceaiuri:

  • dimineaţa cu ceai de muşeţel (este un foarte bun dezinfectant).
  • seara cu ceai de rostopască, tătăneasă; stimulează eliminarea celulelor canceroase din tractul intestinal.

Modul de preparare al ceaiului: se pun 2 litri de apă la fiert, iar când aceasta dă în clocot se adaugă 2 linguri de plantă. Se stinge focul, se acoperă cu un capac timp de 10 minute după care ceaiul se utilizează la clismă. Acesta trebuie să fie cald, dar nu fierbinte. Se verifică cu dosul mâinii.

Dacă în timpul postului nu se poate consuma mai mult de 1 1itru de apă, se face o clismă în plus, de preferat la prânz.

Cum se face clismă: se strecoară ceaiul în irigator, se unge cu ulei de măsline canula şi anusul; persoana se aşază în poziţie genupectorală sau culcat (pe un covoraş, păturică) pe partea dreaptă, apoi se introduce cu grijă canula în anus. Pentru a nu provoca leziuni este de preferat o decontractare (relaxare) a sfincterului anal care se realizează printr-un masaj local cu vitamina E.

Clismă se efectuează în 3 etape:

1- Se introduc 500-750 ml infuzie, apoi se face un masaj uşor pe burtă în jurul ombilicului şi în sensul acelor de ceasornic – masând apăsat în limita suportabilităţii. După 2- 5 minute se evacuează ceaiul.

Se introduce restul de infuzie (1,5-l,3 litri) în aceeaşi poziţie ca la punctul 1, se repetă masajul, lărgind cercul de masat şi pe traiectul intestinului gros; se poate masa şi zona vezicii biliare pentru a elimina mai bine bila, apoi se evacuează.

În cazurile speciale când se fac clisme duble (cu 4 litri de ceai), se repetă procedeul de la punctul 2. Clisma se poate face şi în afara perioadei de post, dar moderat pentru a nu crea dependenţă, căci poate afecta funcţionarea intestinului gros. În aceste condiţii, clisma se efectuează după ce a avut loc defecarea zilnică.

Recomandări:

– după clismă se face igienizarea, cu apă caldă şi săpun.

– în timpul postului, după clismă este de preferat repausul la pat timp de 30 minute.

– se evită baia după clismă timp de 1 oră, deoarece ambele proceduri necesită consum de energie din partea organismului.

– evitaţi în timpul postului efortul fizic şi intelectual exagerat. Contactul sexual este interzis.

– se recomandă plimbări în aer liber 2-3 ore/zi, exerciţii uşoare de gimnastică.

– se evită mişcările bruşte, ţinerea mâinilor ridicate, urcarea rapidă a scărilor, ridicarea bruscă din pat sau de pe scaun. Acestea pot cauza stări de ameţeală.

– în timpul postului (ca şi în celelalte zile) se recomandă culcarea la ora 20, între 8 seara şi 2 dimineaţa încărcarea energetică fiind cea mai intensă.

– igiena gurii se face de 2-3 ori pe zi, de fiecare dată când se observă că limba este încărcată.

Pragurile: la 3 zile, 7,14, 21, 28… poate apare o stare de slăbiciune, de sfârşeală, de rău. Sunt momente de eliminare intensă a toxinelor, ele trebuie depăşite.

Nerespectarea principiilor de bază ale postului pot fi fatale!

„Inimă de Aur” spunea: „în post, cel mai greu lucru este să nu greşeşti”. Nu se gustă nici un fel de aliment, iar mâncatul este exclus şi foarte dăunător – poate provoca numeroase complicaţii. După post urmează perioada de „revenire”, la fel de importantă ca şi postul.

Revenirea este perioada de readaptare la consumul de alimente, procedura este asemănătoare cu alimentarea sugarilor, în sensul că alimentele se introduc treptat în alimentaţie, fiind necesară multă răbdare; se mănâncă cu linguriţa.

@Sursa: De vorba cu Valeru Popa-de Ovidiu Harbada

 

Marcela GLĂVAN

Share.

Leave A Reply