Într-o zi eram acasă și mă plictiseam singur. Deodată am văzut un om îmbrăcat mai diferit. Era înfășurat cu o blană de oaie și cu o coroană pe cap. Credeam că s-a pregătit pentru un eveniment special, cu tematică medievală.
M-am apropiat de acesta și parcă îl cunoșteam, dar nu eram sigur. Apoi m-am prezentat, iar acesta mi-a confirmat bănuiala.
Era chiar domnitorul Moldovei de acum câteva sute de ani, marele Ștefan cel Mare. El mi-a propus să mergem la o plimbare pe un vechi câmp de luptă. Am acceptat cu mare bucurie.
Locul nu era departe. Era destul de cald pentru că era începutul verii. M-am îmbrăcat corespunzător. Am luat apă și mâncare.
Pe drum l-am întrebat ceva:
-Tu ai participat la multe bătălii spectaculoase, poți să-mi spui care este favorita ta? Ștefan mi-a răspuns:
-Bătălia de la Vaslui a fost una dintre cele mai mari din istoria Moldovei.
Timpul a trecut și din vorbă în vorbă am ajuns la locul stabilit.
-Aici te-ai luptat cu turcii? Acesta a dat din cap în semn de aprobare. Imediat după asta m-am împiedicat de ceva strălucitor. Am săpat puțin cu mâinile și-am descoperit două monede de aur și o armură spectaculoasă din fier.
M-am despărțit cu mult drag de noul meu prieten, mulțumindu-I pentru mica noastră aventură. Am plecat acasă cu micul meu tezaur pe care l-am dăruit domnului director, care l-a dus la muzeul din centrul comunei.
De atunci merg mult mai des în vizită la muzeu să-mi văd mica mea comoară.
Daniel Zaharia, clasa a IV-a
Daniel a avut ca temă să redacteze un text, imaginându-și că se întâlnește cu unul din personajele din textul A sau B. Textele erau:
- ”Legenda Mănăstirii Putna” din volumul “Legende populare românești”
- Dumitru Almaș, Cetatea lui Bucur.
Învăţător Mihai Panţiru