vineri, octombrie 18
Motto: „Şi Moldova nasc oameni”, Miron Costin
Motto: „Şi Moldova nasc oameni”, Miron Costin

Profesorul Gheorghe Radu s-a născut pe 23 februarie 1950, la Ruginoasa, Neamţ. A absolvit Facultatea de Istorie a Universităţii din Iaşi în anul 1974. Și a început activitatea didactică la Şcoala Generală din Boghicea, județul Neamţ. S-a îndreptat spre activitatea de arhivist, fiind, aşa cum spunea domnia sa, un iubitor al documentului. A activat ca arhivist la Direcţia Arhivlor Statului Judeţul Bacău până în anul 1981. A devenit director la Direcţia Arhivelor Statului din judeţul Giurgiu şi apoi a revenit în judeţul natal, cu aceeaşi funcţie, la Direcţia Arhivelor Naţionale a judeţului Neamţ, unde a avut o activitate lungă (până în 2002). În 2003, a activat ca muzeograf la Complexul Muzeal Judeţean Neamţ.

A debutat cu un studiu în anul 1978 în Revista „Ateneu”, iar cu o carte în 1984: „Îndrumător în Arhivele Statului Judeţul Neamţ” (coautor). A fost coautor şi la „Micromonografia Filialei Arhivelor Statului Judeţul Neamţ“ şi colaborator la editarea cărţilor „Poporul român şi lupta pentru independenţă a popoarelor din Balcani“ (Bucureşti, 1986) şi „Minorităţile naţionale din România: 1918-1925“ (Bucureşti, 1995).

A publicat numeroase studii în reviste de specialitate: „Ateneu“ şi „Carpica“ (Bacău); „Cronica giurgiuveană“; „Revista Arhivelor“ şi „Pentru Patrie“ (Bucureşti); „Historia urbană“ (Sibiu); „Marina“ (Constanţa); „Arhivele Moldovei“ (Iaşi), „Acta Baconviensia“ (Bacău); „Anuarul Arhivelor Mureşene“; „Angvstia“ (Sfîntu Gheorghe); „Acta Moldaviae Meridionalis“ (Vaslui) etc.

A publicat numeroase articole şi studii în presa locală, în cotidianul „Ceahlăul“ înainte de 1990 (a fost o perioadă şi membru în Consiliul de Administraţie) şi după 1989 în „Acţiunea“, „Curierul de Neamţ“, „Telegraful“, „Monitorul de Neamţ“, „Realitatea“, „Mesagerul de Neamţ“, „Ecoul Munţilor“, „Vestea”. Un număr de peste 5000 de studii şi articole!

A realizat mai multe volume: „Catolicii din Judeţul Neamţ: 1552-1900. Aspecte istorice şi demografice”, „Catolicii din Judeţul Neamţ în secolul XX. Aspecte istorice şi demografice”; „Basarabia, pământ românesc”. „Războiul sfânt pentru eliberarea Basarabiei, Bucovinei de Nord şi Ţinutului Herţa (1941), „Un veac de la Unirea Basarabiei cu România“.

La lucrarea „Învăţământ, cultură şi personalităţi nemţene în documentele vremii“, „Prefaţa” a fost semnată de Ioan Scurtu, profesor la Universitatea Bucureşti şi el nemţean la origine, care spunea: „Directorul Gh. Radu nu a fost doar un funcţionar, un manager, ci şi un cercetător atent şi pasionat al documentelor de arhivă. Nu s-a mulţumit să acumuleze cunoştinţe, ci le-a făcut publice prin cărţi, studii, articole de ziar, emisiuni de Radio şi TV. Parcurgând această carte, cititorii vor afla informaţii despre unele personalităţi a căror operă s-a realizat, integral sau în parte, în judeţul Neamţ. (…) Punând la dispoziţia publicului larg o carte frumoasă, bine scrisă, documentată, profesorul Gheorghe Radu binemerită de la nemţeni şi de la toţi cei care iubesc istoria şi cultura naţională. Cu această convingere, recomand cititorilor această nouă lucrare purtând semnătura uneia dintre personalităţile marcante ale judeţului Neamţ şi nu numai a acestuia“.

Adăugăm copertele ultimei sale cărţi şi vă îndemnăm spre lectură.

Daniel Dieaconu

Share.

Leave A Reply