Furtul din banul public nu este caracteristic zilelor noastre. Această faptă este veche de când lumea, cum spune o vorbă din popor. Marile așa-zis țepe date statului s-au practicat și în perioada interbelică. Un astfel de caz, de fraudă cu banul public s-a petrecut la oficiul P.T.T. din Târgu-Neamț.
În iunie 1928, presa națională scria despre frauda de 1 milion de lei de la Poșta din Târgu-Neamț săvârșită de către dirigintele oficiului postal, N.T. Grigoriu. În urma cercetărilor demarate de către oficialii PTT, inspectorul general de control Bogdan și Popinian Alexandru, inspector în direcția PTT, a reieșit că banii furați au fost investiți în câteva afaceri în orașul Târgu-Neamț și în zonă (afaceri cu exploatări de păduri, conducerea unei fabrici de ape gazoase şi a unei bodegi, ambele în oraș). Dosarul anchetei a fost înaintat parchetului. Doar că înainte de a cunoaște verdictul, principalul vinovat al acestor fraude, N.T. Grigoriu, fostul diriginte ale Poștei orașului de sub cetate, s-a sinucis trâgându-şi 4 gloanţe de revolver în cap. Acesta se afla în București atunci când s-a sinucis, fiind înmormântat pe 20 iunie 1928 în cimitirul Belu din București.
În urma cercetărilor efectuate și de către Înalta Curtea de Conturi, deficitul din anul 1928 de la Oficiul Poștal Târgu Neamț a fost de 975101,80 lei, suma fiind delapidată de către G. Moțoc, G. Grigoriu, T. Negel, D. Bontaș și alți funcționari din diferite mandate poștale prezentate. Direcția Generală PTT i-a condamnat pe toți cei implicați la plata acestei sume. Continuarea cercetărilor a scos la iveală și implicarea impiegatelor Mariana Grigoriu și Eleonora Negrescu care nu au predat dirigintelui încăsările zilnice realizate, fiind și acestea condamnate în solidar cu ceilalți gestionari.
Fraudele la acest oficiu au continuat, așa că în octombrie 1929 este descoperită delapidarea realizată de către oficiantul superior Vasile Mirăuță. În urma anchetei inspectorului Ionescu de la Regionala PTT Iași, s-a descoperit că învinuitul făcuse fraude la mandate și rambursuri de 17.000 de lei, pe care le-a recunoscut. Lăsat în libertate, își înscenează o strangulare în pădurea de la Băile Oglinzi, unde apariția „unei vedenii îl sileşte să-şi desfacă juvățul de la gât; apoi, căzut în amorţire, simte cum vulpile trec peste el, şi în cele din urmă se întoarce mut în oraş, după care intervenţia medicului îl face să vorbească”. Dosarul a fost înaintat procuraturii.
Emanuel BĂLAN