duminică, septembrie 29
Motto: „Şi Moldova nasc oameni”, Miron Costin
Motto: „Şi Moldova nasc oameni”, Miron Costin

După patru ani de muncă asiduă, Muzeul ASTRA, a reuşit să inaugureze „CASA  ARTELOR” din Sibiu, transformând-o, aş îndrăzni să spun,  într-o  ,,Universitate Etnografică şi Meşteşugărească”. Cei care vor dori, vor avea ocazia aici, să înveţe diverse meşteşuguri, generatoare de profit chiar de la cei mai autentici meşteri populari, având ocazia să  transforme arta frumosului  într-o afacere, practicând ceva care îi pasionează, iar în acelaşi timp, asigurându-şi câştigul necesar traiului de fiecare zi odihnindu-şi practic mintea, pentru că, nu-i aşa? „Când mâinile muncesc, mintea se odihneşte”.

Muzeul ASTRA  din Sibiu devine astfel primul  centru de formare și certificare a meșterilor populari. Meritul acestei instituţii de cultură- Muzeul ASTRA din Sibiu – are aici încă un mare merit, anume că, valorifică din plin patrimoniul cultural pe care, încă, îl mai găsim viu şi lucrător în mâinile şi în sinele  acestor ,,maeştri” păzitori de comori etnografice şi meşteşugăreşti-  Tezaurele  Umane Vii!

În acest fel, Casa Artelor devine o nesperată oportunitate pentru copii și tineri, găzduind în aceeaşilocaţie:

–  locuri de învățare; dascăli cu experienţă de  lucru, (care să le explice cum să găsească modelele și metodele  optime de lucru pentru restaurări ori confecţionare a articolelor noi, după modelul vechi autentic, necesare în viaţa de zi cu zi,  fie ele  din zona textilă, lemnărit, prelucrarea pieilor de animale, obţinerea de seminţe pentru culturi tehnice ori alimentare  etc.);

-locuri de expunere cu vânzare a articolelor create. Deci: am venit, am muncit, am creat, am vândut, am obţinut un venit şi am lucrat ce mi-a plăcut. În acest fel  avem şanse să clădim o generaţiemulţumită cu şansela fericire, devenind din ce-în-ce mai încrezătoare în propriile forţe.

Optimismul generează sănătate. Câştig pe toate planurile! Să mai zică cineva, că nu-i generatoare de câştig,  cultura,  că-l trag de urechi!

Iată mai jos un fragment din articolul ,,Casa Artelor din Sibiu, un proiect al Muzeului ASTRA, și-a deschis oficial porțile după patru ani de lucrări de renovare” scris de Dl. Ion Dobreanu la (ECONOMICA.NET): <<“Este un moment istoric pentru domeniul cultural din România și o asumare a unei imense responsabilități pentru publicul larg, dar și pentru meștesugarii care își doresc să asigure o continuitate artei lor. Ne dorim să fim un intermediar între meșteșugari și publicul românesc, să curatoriem arta folclorică românească și să susținem eforturile acelor artizani tradiționali care încă aleg să își promoveze arta într-o formă autentică. Muzeul ASTRA, devine, practic, prima instituție muzeală din România și printre puținele din Europa acreditate să certifice competențele meșterilor populari – acești garanți ai valorilor identitare – să formeze generațiile viitoare și să asigure un viitor pentru ceea ce ne reprezintă cu fală în Europa și în lume. Mulțumiri merg către toți partenerii implicați și, în mod special, către echipa-fenomen a Muzeului ASTRA care a înțeles că scopul unui muzeu este cu adevărat atins atunci când reușim să dăm viață exponatelor”, a declarat Ciprian Anghel Ștefan, managerul general al Muzeului ASTRA.>>

În acelaşi articol se menţionează şi că <<Proiectul Restaurarea și revitalizarea monumentului istoric Casa Artelor – Centru de activități și resurse regionale (C.A.R.R.), finanțat prin Granturile SEE 2014 – 2021 în cadrul Programului RO-CULTURA, este implementat de către Muzeul ASTRA în parteneriat cu SC Future Capital S.R.L. (România) și), în perioada 1 octombrie 2020 – 30 aprilie 2024. Acesta are o valoare totală de 3.076.185,18 euro, valoare finanțării nerambursabile fiind de 2.216.848,59 de euro.>>

Evenimentul s-a bucurat de prezenţa,  reprezentanţilor „Mussene I Sor Trondelag din Trondheim” (Norvegia),  oficialităţi sibiene între care Preşedinta Consiliului Judeţean, Dna Daniela Cîmpean, președinta Consiliului Județean Sibiu (de la care am primit o bucată de tricolor care s-a tăiat la inaugurare să-l aduc la Tulgheş), precum şi de prezenţa Ministrului Culturii, Dna Raluca Turcan care, înainte de  lua cuvântul la tribună, a ţinut să vină să dea mâna cu cei declaraţi  „Tezaure Umane Vii”, care eram prezenţi în Piaţa Mică a Sibiului cu această ocazie, invitaţi, de către Muzeul ASTRA, să luăm parte la acest eveniment,  ca fiind păstrătorii vechilor meşteşuguri.

Evenimentul s-a desfăşurat sub un soare vesel;  luările de cuvânt au fost scurte şi la obiect iar după ce panglica s-a tăiat am fost invitaţi, toate Tezaurele Umane Vii, să vizionăm expoziţia „Făurind Transilvania. Oameni și meșteșuguri”, amenajată la mansarda Casei Artelor.  Expoziţia îmbină, într-un mod fericit,  patrimoniul cu tehnica IT, povestind într-o manieră inedită despre meșteșugurile care au fost practicate în tot cuprinsul transilvănean.

Am găsit expuse acolo, într-o vitrină,  câteva  „ştampile” florale  cu ajutorul cărora se făceau desene cu „mniruiele” pe pânza albă, după care coseam cu acul modelul cămeşilor naţionale. Acele modele cu ştampila erau cusute cu predilecţie,  pe cămeşile de lucru, atât la Tulgheş cât şi la Topliţa.

În copilăria mea timpurie (3-4 anişori) o ajutam pe bunica să ştampileze modelul. Eu eram cea care ţineam materialul bine întins, ca să iasă modelul foarte corect. Am retrăit o frântură de copilărie vizitând expoziţia. După vizitarea expoziţiei am gustat din produse tradiţionale româneşti, care se servesc cu ocazia Sfintelor Paşti şi nu numai, oferite de producătorii locali din Sibiu, am stat la un ,,pahar de vorbă” după care, cei care ne-am  exprimat dorinţa de-a vizita muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, cu o seară înainte, ne-am luat la revedere de la norvegieni şi de la oficialităţi şi am plecat spre Dumbrava Sibiului.

Cele două doamne de la muzeu, dna Mirela Creţu şi dna Alina Matei, care s-au ocupat de noi pe toată durata evenimentului, îşi notaseră în memorie, cu o seară înainte, că suntem şi tulgheşeni în grup;  în consecinţă, în încheierea turului muzeului care, apropo: este amenajat  pe o întindere de peste 45 hectare, fiind organizat pe regiuni,  într-un peisaj care îţi oferă bucuria plimbării în linişte, dar dându-ţi impresia că te găseşti într-o ţărişoară de poveste cu multe sate organizate pe  bresle de meşteşugari, ne-au dus să vedem cum arată

„Hanul din Tulgheş”. Vai ce bucurie pe capul nostru! Hanul funcţionează! Pentru mine personal a fost ca un vis împlinit. Am intrat înăuntru, (cu aprobarea celor cărora este dat în custodie). Am fotografiat. S-au păstrat şi sobele din teracotă smălţuită şi mobilierul care era la vremea când l-au dus. Foarte frumos!  Turnul este ca în pozele pe care le am din anii ’90.

Poţi merge să mănânci şi să-ţi imaginezi că eşti în anii 1700 sau mai demult… au şi mâncăruri tradiţionale. Poţi să bei doar o cafea sau un suc în timp ce asculţi cum cântă păsărelele – alegerea îţi aparţine.

Ce mai! Am fost de-a dreptul fericită! A fost ca şi când aş fi făcut o călătorie în timp regăsindu-mi cufărul fermecat pierdut nu se ştie cum şi când… Dar m-am bucurat! Cine-l are îl grijeşte şi mulţi se bucură de frumuseţea şi bogăţia lui culturală.

Nu-i puţin lucru, că mulţi s-or fi întrebând: Oare ce alte frumuseţi or mai fi pe la Tulgheş şi ce fel de oameni or fi tulgheşenii…?

Iată, dragii mei, aşa ne-am petrecut noi a doua şi a treia zi de Paşti în acest an.

 

Fie Domnul lăudat c-am mai prins zile senine,

Şi-am ajuns, să mai cunosc oameni buni în astă lume!

…Suntem încă mulţi moşnegi şi băbuţe-n vrednicie,

Ştiind lemnu-a dăltui ori a  coase câte-o Iie…!…

Dacă lucrul, mâna-l gată, gura zâce vreo cântare.

Băbătia  bate-n doba cu strune tremurătoare…

Atunci,  se trezeşte-n pripă, fluierul cel fermecat

Şi să vezi, iartă-mă Doamne, picioarele la jucat…!…

Că aşa-i la meştereală când în şezători se strâng:

De socot că lucru-i gata, meşterul ,,joc” îi de rând.

Dar când gata-i săzătoarea, şi de jucat oboseşti,

Îi dai gazdei ,,Doamn-ajută!”şi spre casă te porneşti.

Tot aşa şi noi plecarăm, din Sibiu, din ,,şezătoare,”

Rând-pe-rândpe calea noastră, către case, fiecare.

Mulţumind de găzduire, în parte, la fiecare,

Deschidem către  voi braţe,  într-o largă-mbrăţişare!

   Scris-a, dintr-o suflare, cu gândul la clipele  frumoase petrecute la Sibiu alături de oameni dragi din tot cuprinsul României, <<boţul de lut>> Lăcrămioara Pop

Tulgheş, 09.05.2024

Share.

Leave A Reply