duminică, mai 19
Motto: „Şi Moldova nasc oameni”, Miron Costin
Motto: „Şi Moldova nasc oameni”, Miron Costin

În era actuală, Internetul a devenit o parte integrantă a vieții noastre cotidiene. Acest cuvânt este pe buzele copiilor, părinților și chiar al bunicilor. Toată lumea îl folosește zilnic, dar puțini sunt cei care îl pot defini. Persoanele un pic mai în vârstă pot simți o anumită reticență sau nesiguranță în ceea ce privește utilizarea Internetului. Cu toate acestea, Internetul poate aduce numeroase beneficii și plăceri în viața noastră. În acest articol voi încerca să ofer un ghid simplu și practic pentru a începe aventura online și pentru a exploata principalele resurse ale Internetului.

Ce este Internetul și cum funcționează?

Asemănător reţelei de drumuri rutiere, Internetul este o rețea globală de canale de comunicație care acoperă pământul asemănător unei pânze de păianjen. În nodurile rețelei exista echipamente interconectate care permit oamenilor să acceseze informații, să comunice și să facă multe alte activități online. Pentru a păstra informațiile accesibile la orice oră din zi și din noapte în nodurile reţelei sunt pornite mii de calculatoare. Pentru a putea accesa aceste informații avem nevoie de un punct de acces în rețea pentru care cineva va plăti o suma de bani. În acest punct ne vom conecta cu un dispozitiv electronic pe care trebuie instalate aplicații (programe) utilizate pentru a naviga pe web, cum ar fi Google Chrome sau Mozilla Firefox. Pentru a găsi informațiile de care avem nevoie online vom accesa alte aplicații numite motoare de căutare care păstrează liste cu conținutul de pe toate calculatoarele din rețea. Aceste motoare ne vor direcționa către adresele site-urilor unde găsim informațiile sau serviciile de care avem nevoie. Internetul a deschis calea pentru dezvoltarea aplicaţiilor si serviciilor inovatoare, cum ar fi transmisiile video, jocurile online, telemedicina, comunicare cu prietenii și familia, cumpărături online și servicii bancare.

În Internet interacționăm cu persoane din toate mediile sociale, a căror identitate reală poate fi destul de greu de verificat. Din acest motiv este important să fim conștienți că avem mare nevoie de securitate online.

Iată deci câteva sfaturi utile:

– Protejați datele personale (nume prenume, adresa, cnp, poze) și nu le expuneți fără motive întemeiate în mediul online.

– Nu oferiți niciodată informații personale sau bancare pe site-uri web nesigure.

– Asigurați-vă că utilizați conexiuni criptate (verificate prin „https://” în bara de adrese a browserului).

– Fiți atenți la escrocherii online: Evitați să deschideți mesaje sau să faceți clic pe link-uri suspecte chiar dacă acestea par să vină de la persoane cunoscute. Escrocheriile online sunt tot mai frecvente.

– Folosiți parole sigure și unice pentru fiecare cont online. O parolă puternică conține litere mari și mici, cifre și simboluri, poate fi notată într-o agendă pentru a nu fi uitată, soluție mult mai bună decât folosirea unor parole simple.

Un alt aspect foarte important legat de Internet este supravegherea și monitorizarea copiilor în mediul online. In general generația tânără are o îndemânare nativa în utilizarea dispozitivelor moderne lucru care ne induce în eroare și ne creează impresia ca cei mici știu să se ferească de pericolele mari existente pe Internet. Acesta este un mare neadevăr. Copii au nevoie de monitorizarea totală a activității din mediul online. Trebuie monitorizat timpul (câte ore petrec online), dar mai ales cu cine intră în contact ce informații postează și ce e informații accesează. Informațiile postate pe Internet devin informații publice care pot fi salvate de persoane rău intenționate. Apoi chiar dacă revenim și dorim să le ștergem nu o să le putem şterge și de la persoanele menţionate mai sus. Pentru monitorizare se pot folosi aplicații de control parental cu ajutorul cărora putem stabili restricții asupra tipurilor de informații accesate cât și un program în care se poate accesa Internetul. Aplicațiile se pot instala pe dispozitiv și au efect indiferent de punctul in care se conectează la Internet sau pot fi instalate online și protejează un anumit punct de acces.

In concluzie, Internetul este o parte fundamentală a vieții noastre moderne, cu o istorie bogată și un viitor plin de promisiuni și provocări. Această rețea globală a revoluționat comunicarea, accesul la informații și multe alte aspecte ale vieții noastre.

Eduard Bodea

Share.

Leave A Reply