Când spui Ansamblul „Mlădițele Farcașei” spui voie bună, colegialitate, repetiții numeroase și multe întâmplări amuzante. Însăși cuvântul joc provine din latinescul jocus și înseamnă bucurie, veselie, petrecere cu muzică și dans.
Dansul popular este o moștenire extrem de importantă a culturii noastre în care s-a reflectat talentul strălucitor, caracterul original și unic al poporului nostru. Într-o criză actuală de valori bucuria de a munci și prețuirea muncii lor, înțelepciunea, istețimea, cinstea simțul etic, patriotismul, simțul umorului, modestia, sobrietatea, spiritul întrajutorării, al solidarității, prețuirea învățării și gestionarea timpului sunt caracteristici pentru un grup unit, în speță Ansamblul „Mlădițele Farcașei”.
Datorită ambiției viceprimarului comunei Farcașa, Cristian Zof Gheorghiu de a avea un ansamblu de dansatori amatori în comună, s-au pus bazele formării grupului de dansatori- copii, la sfârșitul anului 2023, cu intenția de a valorifica și duce mai departe obiceiurile și tradițiile folclorice specifice zonei care au fost păstrate de bunici, dar neștiute de tineri. Antrenați de inimoasa Geta Afloreii, formația prinde viață. Ansamblul este format din copii cu vârste cuprinse între 6 și 14 ani. O notă aparte o reprezintă costumele populare autentice, moștenite de la bunici. De două ori pe săptămână copiii se întâlnesc la repetiții, fiind găzduiți în sala de sport a comunei Farcașa. Cu siguranță dragul de portul și dansul popular i-a făcut să vină benevol la repetiții.
Geta Aflorii este absolventă a Școlii Populare de artă, secțiunea dansatori. A activat 4 ani ca dansator profesionist în ansamblul „Floricică de la Munte”, participând la numeroase spectacole susținute atât în țară, cât și în străinătate. În comuna Ceahlău a înființat un ansamblu, dar din lipsă de fonduri a abandonat proiectul, fiind preluat de altcineva. Nu în ultimul rând doamna Afloreii iubește Farcașa și este trup și suflet pentru localitatea ei natală. Copiii au învățat 4 dansuri, pe categorii de vârsta, respectiv 6-8 ani și 9-14 ani. Alături de formație activează și 3 soliști vocali, foarte talentați, respectiv Karina Mareș, Sofia Afloreii și Gabriel Lupuleasa. Cei trei se bucură de numeroase premii și apariții Tv. Visul doamnei instructor este de a -i duce cât mai departe, învățând și alte dansuri, bucurându-se de apariții la evenimente.
Încrezători în viitor, sperăm că acești copii talentați ne vor bucura cât mai mult cu aparițiile lor și vor evolua frumos, fiind o pepinieră pentru ansamblurile de dansatori juniori și, de ce nu, seniori.
P.S. Mulțumiri părinților pentru suportul moral și financiar, însoțind „mlădițele” în orice localitate unde au avut reprezentație.