duminică, septembrie 8
Motto: „Şi Moldova nasc oameni”, Miron Costin
Motto: „Şi Moldova nasc oameni”, Miron Costin

Start ONG, proiectul inițiat de Kaufland care învață Județul Neamț cum să recicleze.

Kaufland România surprinde din nou prin implicarea sa în inițiative care să ajute comunități din România să progreseze pe orice plan. Acum a venit și rândul județului Neamț și al locuitorilor săi să fie implicați într-unul dintre proiectele marca Kaufland.

Start ONG este un program lansat de Kaufland România și implementat de Asociația Act for Tomorrow. Domeniile vizate de acest program sunt: educație, sănătate, mediu, social și cultural. Programul Start ONG este cel mai simplificat instrument de finanțare comunitară destinate ONG-urilor tinere, instituțiilor publice și grupurilor informare/de inițiativă. Valoarea totală a acestui program este de 500.000 euro.

Asociația Green Ties este unul dintre ONG-urile finanțate în cadrul acestui proiect, astfel că acesta va realize diferite inițiative pentru protejarea mediului înconjurător și educarea populației din Ceahlău și Grințieș, județul Neamț. Scopul principal al acestui proiect este educarea, conștientizarea și informarea tuturor categoriilor sociale din comunitatea din cele două comune cu privire la importanța selectării corecte a deșeurilor în scopul reciclării și eliminării complete a deșeurilor care ajung în natură. Principalele persoane care vor fi implicate în proiect sunt elevii de la școala primară, care vor participa la diferite activități menite să-I învețe cum să aibă grijă de mediul înconjurător și cum să aibă un viitor lipsit de gunoi.

Potrivit operatorului de salubritate, doar 20% din cantitatea de deșeuri colectate în Grințieș și Ceahlău poate fi folosită pentru reciclare. Mai mult decât atât, cele două comune sunt situate în amonte de Lacul Bicaz și sunt străbătute de râuri care sunt afluenți ai lacului. Nerespectarea și neînţelegerea procesului de colectare și selectare, lipsa recipientelor mari de colectare a gunoiului duce în multe cazuri la poluarea periodică cu deșeuri a râurilor, pâraielor și a luciurilor de apă din zonă, implicit a Lacului Bicaz (Izvorul Muntelui).

Pentru a rezolva această problemă, va fi montată o insulă verde de selectare a deșeurilor într-un loc reprezentativ pentru comunitate. În plus, locuitorii din Ceahlău și Grințieș vor fi informați prin afișe despre beneficiile reciclării pe termen lung asupra calității vieții lor. De asemenea, se vor monta dispozitive de micșoare în volum a pet-urilor, se vor monta stații de compostare a deșeului menajer și se vor organiza activități care vor conduce la înțelegerea completă a aplicării metodelor de colectare selectivă.

Lacul Bicaz este unul dintre cele mai importante puncte turistice din județul Neamț, însă acesta ocupă, din păcate, un loc important și în top-ul celor mai poluate ape din România. Aproape o treime din apele României sunt în categoriile inferioare de calitate – moderată (19,4%), slabă (5,6%) și proastă (3,1%), sub limitele valabile la nivelul Uniunii Europene. Conform unui studiu realizat de WWF în anul 2011, 8 din 10 români condamnă poluarea pădurilor și a apei și deșeurile, care îi afectează în mod direct.

Start ONG, prin intermediul Kaufland România și Green Ties, îi va ajuta pe locuitorii din Grințieș și Ceahlău să participle la schimbarea acestei situații neplăcute din comunele în care ei locuiesc. Începând de la elevii din școala primară, până la bunici și pensionari, cei din Neamț vor avea ocazia să învețe cum să aibă grijă de mediul înconjurător și implicit de propria stare de bine și de sănătate.

 

George SĂRLUCEANU, președinte Asociația Green Ties

Share.

Leave A Reply