miercuri, noiembrie 13
Motto: „Şi Moldova nasc oameni”, Miron Costin
Motto: „Şi Moldova nasc oameni”, Miron Costin

Parcul Național Ceahlău împreună cu Ministerul Mediului și Fondul pentru Mediu lansează proiectul “Rangerii Juniori”, program care reprezintă o șansă pentru elevi de a cunoaște și înțelege natura, de a se familiariza cu specificul meseriei de ranger împreună cu rangerii Parcului Național Ceahlău.

Proiectul Rangerii Juniori este un program de educație nonformală  care își propune să formeze generații de copii implicate în protecția naturii și care să înteleagă nevoia crescândă de protejare a mediului înconjurător. Proiectul se desfășoară în două sesiuni, mai și septembrie 2025, pe parcursul unui weekend prelungit, finanțarea fiind asigurată prin Fondul pentru Mediu și cuprinde cazarea şi masa elevilor cu vârsta între 8 și 18 ani, instructorilor, cadrelor didactice, pe perioada de derulare a excursiilor, drumeţiilor, taberelor, atelierelor sau a altor tipuri de activităţi vizând educaţia şi conştientizarea publicului privind protecţia mediului, inclusiv taxe de campare sau alte taxe percepute pentru accesul la locul de derulare a activităţilor proiectului/bilete de acces pentru vizite în parcuri, muzee, parcuri naturale etc., cu încadrare în limita a maximum 400 lei/zi/participant.

Transformările pe termen lung se fac prin implicare și cu multă consecvență, motiv pentru care dacă ne dorim o schimbare pentru natură, avem nevoie să creștem o generație de lideri care să fie preocupați de aceasta, care să-i înțeleagă rolul, care să se implice în a o proteja și a-i promova valorile. Nevoia de conservare a naturii a creat meseria de ranger, ca angajat în parcurile naționale și în ariile protejate. Credem că prin programul „Junior Ranger” oferim o modalitate de a se apropia de natură și de a îi cunoaște valorile.

Profesia de ranger a fost introdusă în ultimul deceniu în Clasificatorul Ocupațiilor din România, aceasta având deja tradiție în parcurile naționale din străinătate. Rangerul are activități de monitorizare și de protejare a biodiversității și a valorilor naturale din aria în care-și desfășoară activitatea. În competența acestuia intră verificarea respectării legislației și a regulamentului ariei naturale, activități de ghidaj și de informare a turiștilor, activități de educație, monitorizare a faunei și inventariere a florei, fiind un suport pentru echipele de cercetare. Rangerul colaborează cu localnicii, dar și cu autoritățile competente care pot interveni în caz de urgențe.

Adrian Catrinoiu

Share.

Leave A Reply