miercuri, iulie 3
Motto: „Şi Moldova nasc oameni”, Miron Costin
Motto: „Şi Moldova nasc oameni”, Miron Costin

Inițiativa organizării unui eveniment cultural-artistic dedicat exclusiv copiilor, chiar de ziua lor- 1 Iunie, aparține Asociației Culturale „Eu Cred” Tașca, din dorința de a oferi copiilor un spațiu prin care să-și exprime creativitatea în cadrul unui concurs de interpretare muzicală la care să participe copii talentați din județul Neamț, dar și din țară, căpătînd astfel caracterul național. Inițial, organizatorii au propus titlul de „Copiii- florile vieții”, însă, întrucît Școala Gimnazială din or. Bicaz organiza un eveniment sub această titulatură, s-a dorit evitarea unor discuții pe această temă, schimbîndu-se în „copiii- florile inimii”.

Prima ediție a acestui festival a fost organizată în Parcul natural „ Sf. Maria” din com. Tașca, județul Neamț, în anul 2015, iar totul a decurs peste așteptări, atît prin numărul mare de concurenți din județul Neamț, dar și din țară, dar și artiștii invitați în recital.

Festivalul a fost conceput ca un concurs dotat cu premii substanțiale (trofee, medalii, diplome) pe toate secțiunile, respectiv muzică populară, muzică ușoară, muzică folk, dansuri și chiar poezie- creație, pe mai multe drupe de vîrstă, de la 6 la 18 ani. De fiecare dată, cel mai bun dintre cei mai buni a fost premiat cu Marele trofeu al festivalului, despre care, cîștigătorii au declarat că, într-adevăr, comparativ cu alte trofee oferite la alte concursuri, marele trofeu este… mare.

O altă caracteristică a acestui festival este aceea că el a fost conceput pînă la ediția a 7-a , fără vreo taxă de concurs, chiar dacă începînd cu ediția a 8-a a fost instituită o taxă simbolică.

Pe măsură de festivalul  a cîștigat în popularitate și notorietate, tot mai mulți participanți din diverse regiuni ale țării și județului și-au dorit să participe, motiv pentru care, organizatorii au început să „plimbe” evenimentul în diverse locații din județul Neamț, implicînd cu succes, atît autoritățile locale, cît și agenți economici dornici să-și pună eticheta pe acest eveniment dedicat copiilor –  florile inimii. Astfel, primele 4 ediții au fost organizate la Căminul Cultural Tașca, după care au urmat 3 ediții la Căminul Cultural „Daniel Bucur” din Dămuc, iar începînd cu anul 2023, festivalul s-a localizat la Căminul Cultural Pîngărați- Castel (care a și fost inaugurat cu această ocazie). În toată această perioadă, singura ediție care nu s-a desfășurat a fost cea din anul 2020 –  anul în care, din cauza pandemiei de COVID- 19, au fost interzise adunările publice.

Majoritatea cîștigătorilor acestui festival au confirmat, iar ulterior ei au fost văzut în cadrul unor concursuri de notorietate, cum ar fi „Romanii au talent”, „Next Star”, „Vocea Romaniei”, cei mai cunoscuți fiind „magicianul viorii”- Rareș Mihai Florescu, Iustin Paraschiv, Analisa Golianu etc.

Printre artiștii de seamă invitați de-a lungul anilor și care au acceptat invitația de a încînta sufletele copiilor pe scenele festivalului se numără Mircea Baniciu, Walter Ghicolescu, Marius Zgîianu, Alexandru Sahlean, Alice Prundu, Ionuț Coșerariu, Corina și George Nica, George Negrea, Anastasia Ciobanu etc.

Acest festival are un impact semnificativ asupra comunităților locale, dar și naționale, reușind să unească oameni de bine în jurul unor valori comune, cum ar fi: cultura, educația și tradițiile. Mai mult, festivalul a devenit, prin amploarea tot mai mare  căpătată de la o ediție la alta, un catalizator pentru promovarea turismului local, prilej de a pune în valoare frumusețile naturale, iar localitățile prin care a trecut acest festival au fost și sunt vizitate de turiști din toate zonele, care s-au îndrăgostit iremediabil de frumusețea acestor locuri.

Festivalul Național- Concurs „Copiii-Florile Inimi” continuă să se dezvolte, adaptîndu-se din mers noilor realități economice, sociale și tehnologice, iar planurile de viitor includ extinderea colaborărilor cu administrațiile locale, dar și implicarea comunităților, cărora li se adresează acest eveniment.

În pleiada de manifestări dedicate zilei de 1 Iunie- Ziua Internațională a Copilului, organizate în județul Neamț, Festivalul Național „Copiii-Florile Inimii” rămîne un simbol al unității, creativității și tradiției, oferind copiilor, chiar de ziua lor, dar și comunității,  oportunități concrete de exprimare și dezvoltare artistică, continuu în să inspire și să aducă bucurie tuturor celor implicați, demonstrînd că, într-adevăr, copiii sunt și vor rămîne cele mai minunate flori ale vieții.

 

Marius Mihai Coșerariu

Share.

Leave A Reply