duminică, noiembrie 24
Motto: „Şi Moldova nasc oameni”, Miron Costin
Motto: „Şi Moldova nasc oameni”, Miron Costin

Ridicată în memoria ostaşilor nemţi şi ruşi ce şi-au sacrificat viaţa în luptele crâncene de pe muntele Ceahlău, în cel de-al doilea război mondial, în locul numit „Curmătura”, iar de la acel eveniment i se spune „La Morminte”.

  Troiţa este construită din fier, pe care este aplicată o placă de marmură cu o dedicaţie pentru ostaşii germani şi ruşi.

În locul respectiv, în anul 1945, s-a instalat o cruce din lemn, care, datorită timpului şi intemperiilor s-a degradat.

Această troiţă s-a instalat la data de 1 august 2009 de pensionarii Luca V. Dumitru, în vârstă de 82 de ani, Şchiopu Vasian de 76 de ani şi Guţă Marcoci de 72 de ani. Iniţiatorul construcţiei a fost pensionarul Dumitru Luca, care a suportat toate cheltuielile.

A întâmpinat greutăţi din partea Parcului Naţional Ceahlău, dar şi a unui consilier parohial, care a considerat gestul inoportun, fiindcă nu sunt soldaţi români, ci ruşi sau nemţi.

Troiţa a fost sfiinţită de preotul Andrei Fabian, parohul de la biserica „de la palat”, ocazie cu care s-a făcut o slujbă de pomenire pentru toţi eroii comunei, dar şi pentru cei ruşi sau nemţi care au murit în acel loc.

S-au trimis documentaţii Ambasadei Germane şi Ambasadei Ruse şi, de asemenea, Mitropoliei Moldovei şi Patriarhiei Române.

După 40 de ani de la acel măcel, în 1984, un ostaş neamţ care a scăpat cu viaţă a venit cu rude şi cu prieteni şi le-a arătat locul unde a murit fratele său, a aprins lumânări lângă crucea de lemn, care mai exista pe atunci.

Acest monument se constituie într-o pioasă încercare de pomenire pentru toţi cei care au murit: români, ruşi sau nemţi, buni sau răi, căci doar bunul Dumnezeu poate decide cine merită şi cine nu.

Share.

Leave A Reply