sâmbătă, iulie 6
Motto: „Şi Moldova nasc oameni”, Miron Costin
Motto: „Şi Moldova nasc oameni”, Miron Costin

Primele două parți ale materialului pot fi citite aici și aici.

Marcat de cedările făcute în închisoare porneşte spre împlinirea promisiunii făcute lui Dumnezeu: „Doamne, dacă mă scoţi teafăr de aici, o să-ţi slujesc Ţie”, urmând cursurile Facultăţii de Teologie cu sprijinul acordat de patriarhul Iustinian Marina. După absolvire este hirotonit şi activează ca preot profesor la Seminarul Teologic din Bucureşti.

În Postul Paştelui anului 1978, când regimul comunist exercita tot mai multe presiuni asupra Bisericii, părintele Calciu a susţinut mai multe predici la Biserica Radu Vodă sub denumirea Cuvinte pentru tineri în care ataca deschis materialismul ateu şi demolările bisericilor Enei din Bucureşti şi Domneşti din Focşani. Urmările nu au întârziat să vină: a fost dat afară de la Seminarul Teologic, caterisit de Biserică, Securitatea i-a percheziţionat locuinţa, a făcut presiuni asupra soţiei, fiului şi prietenilor apropiaţi pentru a-l convinge să renunţe la atitudinea lui.

În cele din urmă a fost arestat pe 10 martie 1979 sub pretextul implicării sale în constituirea Sindicatului Liber al Oamenilor Muncii din România. Condamnat la alţi 10 ani de închisoare pe 4 mai, a fost transferat pentru executarea pedepsei la penitenciarul Aiud, începând cu 27 septembrie 1979. Ulterior a mai fost închis la Bucureşti şi Galaţi. În acest timp familia i-a fost urmărită pas cu pas. Detenţia sa abuzivă va declanşa un val de proteste în cadrul comunităţii române din exil. Datorită presiunilor externe prea mari, părintele Calciu a fost eliberat cu cinci ani înainte de expirarea termenului, pe 20 august 1984.

Fiind urmărit în continuare, a cedat rugăminţilor familiei de a pleca în exil în SUA după negocieri intense duse între Ambasada SUA şi Statul român. A părăsit ţara în 1985, iar din 1988 a preluat parohia românească de la „Sfânta Cruce” din Washington DC, Virginia. A editat lunar un buletin parohial distribuit în toate colţurile lumii, devenind o voce cunoscută la radio Vocea Americii şi Europa Liberă.

A plecat la Domnul cu două zile înainte să împlinească 81 de ani, pe 21 noiembrie 2006, fiind îngropat în cimitirul mănăstirii Petru Vodă, iar slujba de înmormântare fiindu-i săvârşită pe 2 dec. 2006 la Radu Vodă de PF Teoctist şi de alţi ierarhi şi în 3 dec. la mănăstirea Petru Vodă de Părintele Justin Pârvu, care mărturisea atunci: „În liniştea mănăstirii Petru Vodă, din judeţul Neamţ, ieri părintele Calciu Dumitreasa s-a întors în pământul din Grădina Maicii Domnului – România. Biserica şi neamul nostru pierd azi una din cele mai puternice conştiinţe, icoana pururi vie a unui apostol, glas mare în pustiul nepăsării şi al compromisului. După o viaţă de martiriu pentru Dumnezeu şi neamul său, părintele Calciu intră în lumea Sfinţilor. Avem în ceruri un părinte ocrotitor. Hristos să te odihnească în Raiul celor vii, părinte Gheorghe Calciu”.

Alexandru ANDRIEŞ

 

 

Share.

Leave A Reply