Este titlul simpozionului desfășurat în biserica parohială ”Sfântul Ierarh Nicolae” din Farcașa , cu ocazia împlinirii a 250 de ani de la ridicarea bisericii ”Sfânta Parascheva ” din aceeași localitate. După intonarea imnului de stat, a rugăciunii domnești și a cuvintelor de deschidere ale preotului paroh Cătălin- Constantin Coșulă și a primarului comunei Farcașa, Bogdan- Dumitru Țifui, au urmat conferințele invitaților :col. prof. dr. Petre Otu, gen. aviație dr. Ioan- Aurel Stanciu, academician prof. dr. Gheorghe Cliveti, plt. adj. Marcel -Nicolae Pușcașu. Col.dr. Emil- Teofil Bălteanu, prezent în biserică, a înlesnit participarea conferențiarilor. Despre patrie se rostesc mereu definiții și cuvinte exaltate, sforăitoare .Nu există o definiție plauzibilă a patriei, pentru că despre ea nu se vorbește în cuvinte. Este la înseamnă fapte, nu fanatism. Astăzi am fost ghidați spre o călătorie spirituală, identitară, chiar și interioară de povestitorii noștri. Căutăm sensul, căutăm o conexiune spirituală, dar ea este atât de la îndemâna noastră să o descoperim, să scormonim trecutul. Col. prof. univ. dr Petre Otu, președintele Comisiei Române de Istorie Militară a vorbit despre ”România în al Doilea Război Mondial. De la Stalingrad la Bătălia Moldovei- 1942-1944”. Punctele pe care le-a atins au fost despre contextul internațional al anului 1942, despre Operațiunea ”Planul Albastru”, prizonieratul lui Von Paulus și înfrângerea Germaniei. Apoi ne-a povestit cum a ajuns armata română la Stalingrad, despre operațiunile Armatei a treia și încleștarea de pe Volga, despre situația și mai grea a Armatei a patra. Alt punct atins a fost despre consecințele înfrângerii de pe Volga și Stepa Calmucă în care, dintr-un efectiv de 253.957 de luptători, 153.000 au fost luați prizonieri. Plus morții și dispăruții. Operațiunile militare au continuat pe frontul germano-sovietic din februarie 1943 până în martie 1944. Bătălia de la Kursk, Operațiunea ”Citadela”, acțiunile marilor unități române în Caucaz și capul de pod Kuban, s-au soldat cu mari pierderi umane, avioane și tancuri. Bătălia Moldovei (17 martie-23 august 1944) a fost o victorie a românilor și a germanilor la Târgu -Frumos, când s-a oprit contraofensiva rusă. Acestei bătălii, pentru că nu i s-a dat importanța cuvenită, i se cuvin reevaluări. Americanii i-au spus mareșalului Antonescu să iasă din război, altfel bombardează România. Unii spun că a fost o eroare a Mareșalului , pentru că refuzul său a declanșat Operațiunea ”Halpro”, când în noaptea de 11 spre 12 iunie s- au declanșat bombardamentele aliate asupra României. Au participat la ”măcel” 111 bombardiere. România a schimbat alianța, a întors armele și acela a fost un ultim moment în care se mai putea salva ce se mai putea salva. Consecințele au fost negative pentru România.
Preotul Cătălin Coșulă a vorbit despre migrația transilvănenilor la Farcașa și în comunele limitrofe. Din cauza deznaționalizării, familii întregi, mai ales din zona Bârgaielor, s-au așezat la Farcașa, spre îngrijorarea austriecilor, aducând cu ei nume de familie și modele de biserici din lemn. Și pentru că în Farcașa minunata biserică de lemn ”Sfânta Parascheva” împlinește 250 de ani de la zidire, ne-au fost prezentate icoanele unice cu botezul Domnului, încoronarea Maicii Domnului și o strană arhierească din 1774. Icoana Sfintei Parascheva este pictată într-un peisaj autohton, având în fundal o altă biserică, ce dăinuia de pe vremea lui Bogdan și a lui Dragoș.
Acum știu ce este patria: istorie, eroi, voința lui Dumnezeu și neuitare. Și lista poate continua. Mulțumesc zilei de azi, 14 iunie, 2024 și tuturor celor implicați într-un demers spiritual de pus pe suflet ( și pe rană ).
Iolanda Lupescu