luni, septembrie 16
Motto: „Şi Moldova nasc oameni”, Miron Costin
Motto: „Şi Moldova nasc oameni”, Miron Costin

În data de 14 ianuarie 2022, a fost promulgată de către președintele țării Legea privind instituirea  zilei de 15 februarie ca Ziua națională a lecturii. A fost aleasă această zi deoarece s-a vrut a fi un sincer omagiu adus, post mortem, a două mari personalități ale României : Titu Maiorescu– academician, critic literar, estet,eseist, filozof, avocat și politician și Spiru Haret – matematician, astronom, pedagog român de origine    armeană , renumit organizator al învățământului modern românesc din funcția de ministru al educației, pe care a deținut-o de trei ori în decursul carierei sale ministeriale.

 Cu acest prilej, în toată țara s-au organizat activități culturale și educaționale prin care s-a evidențiat  importanța lecturii in formarea copiilor , tinerilor, în general – în formarea personalității umane. De la an la an, România se confruntă cu un nivel tot mai scăzut de consum de carte. În graba noastră de zi cu zi, cei mai mulți dintre noi alegem, conștient sau nu, să ne hrănim trupul, uitând că sufletul are și el o nevoie imperioasă de hrană spirituală, imaterială. Când balanța dintre trup și suflet se dezechilibrează , traiul în societate e în cădere liberă. Trăim vremuri tulburi și triste, mulți oamenii nu mai cred în zicala strămoșească „ai carte, ai parte”, domnește legea banului făcut adesea necinstit.

La Bicaz, Ziua națională a lecturii a fost sărbătorită de instituțiile de învățământ local  în colaborare cu biblioteca publică. Biblioteca a găzduit activitatea educațională a elevilor clasei a V-a B a Școlii gimnaziale „Regina Maria ” Bicaz, elevi coordonați de doamna profesoară de limba și literatura română, Marinela Humă. Copiii și-au ales din biblioteca personală o carte îndrăgită din care au citit câte un fragment concludent. Au fost apoi discuții libere pe baza fragmentelor audiate. Activități asemănătoare s-au derulat în toate clasele de elevi ai Liceului „Carol I ” Bicaz și ale Școlii gimnaziale „Regina Maria”. Bineînțeles că nu se face primăvară cu o floare însă, pic cu pic se încropește un lac. Beneficiile lecturii se văd în timp și perseverența în actul lecturii  reprezintă mama reușitei unui trai mai bun. Oamenii care citesc nu pot fi manipulați ușor, găsesc repede soluții în a depăși  anumite greutăți ale vieții, pot socializa mult mai bine, cultura generală acumulată în urma cititului îți crește stima de sine și te ajută să vezi din mai multe unghiuri de vedere realitățile înconjurătoare. În spatele fiecărui cititor pasionat stă, de regulă, un bunic, un părinte, un cadru didactic, un bibliotecar sau un prieten . Cea mai bună metodă de a determina un copil să citească este exemplul personal.  Dacă un copil nu-și vede părintele citind, rar se va întâmpla ca acesta să prindă drag de lectură. De aceea este bine să citim copiilor povești și tot felul de cărți, încă de la vârste fragede, se vor învăța de mici cu lumea cărților și vor citi toată viața.

„Nu este alta mai frumoasă și mai de folos în toată viața omului zăbavă decât cetitul cărților.” (Miron Costin)

 

bibliotecar, Mariana Călinescu.

Share.

Leave A Reply